Kevesen tudják, hogy az élesztő nemcsak a konyhában, a kelesztőtálban képes csodát tenni, hanem odakint a kertben is. Természetes trágyaként is használható, mivel számos alapvető növényi tápanyagot, például nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz!
Az élesztő rengeteg hasznos mikroorganizmussal gazdagítja a talajt, és hozzájárul például a komposztbaktériumok kialakulásához, amelyek segítenek megőrizni a növények egészségét.
Az élesztő, mint természetes trágya
Ez a fillérekért megvásárolható konyhai összetevő jótékony hatással bír a talajra, mivel segíthet a tápanyagtartalom növelésében és a talaj szerkezetének a javításában.
Természetes forrása a nitrogénnek, a foszfornak és a káliumnak, amelyek mind nélkülözhetetlen tápanyagok a növények növekedéséhez. Ezenkívül az élesztő olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetnek lebontani a talajban lévő szerves anyagokat, növelve annak termékenységét.
Vannak olyan mikrotápanyagok is, mint a vas, mangán, réz, cink, bór, molibdén és klór, amelyekre a növényeknek sokkal kisebb mennyiségben van szükségük, de az egészséges növekedés és fejlődés szempontjából mégis fontosak.
A növények ezeket a tápanyagokat a talajból, amelyben nőnek, a vízből, amelyet felszívnak, és a körülöttük lévő levegőből nyerik. Hogy a megfelelő arányban tudják ezeket hasznosítani, ebben is szerepet játszik az élesztő.
Hogyan használd az élesztőt a növények trágyázására?
Aki valaha is dagasztott már kenyeret, tudja, hogy az élesztő szereti a langyos, vagy annál kissé melegebb vizet. Az élesztőt tehát (nem hideg, és semmiképp sem forró) vízben oldjuk fel. Ha a szárított változatot választjuk, egyszerűen öntsük egy tál langyos vízbe, és adjunk hozzá egy kis cukrot.
A cukor felgyorsítja az erjedési folyamatot, és az élesztő „felfut”. Ekkor keverjük össze a vízzel, és hagyjuk állni, míg habos lesz. Ezután már csak hígítanunk kell az oldatot, és mehet is a növényeink tövére.
Ez a műtrágya egyaránt használható a paradicsom, paprika, uborka és minden más konyhakerti növény esetében, mert B-vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos a fejlődésük számára.
Fontos megjegyezni azonban, hogy az élesztő hajlamos elszívni a talajban lévő kalciumot, ezért ajánlott azt pótolni, méghozzá porrá zúzott tojáshéjjal.
A megszárított tojáshéjakat mozsárral vagy őrlővel törjük porrá, és keverjük el hamuval vagy forgáccsal, a kapott masszát pedig oszlassuk el a növények körül. Borítsuk be földdel, és végül locsoljuk meg élesztős oldattal, 10 gramm/liter arányban.
Egy szezon folyamán háromszor érdemes megismételni a trágyázást, hogy szemmel látható eredménynek örvendhess.
A palánták növekedni fognak, erősebb gyökerekkel rendelkeznek, és nagyobb termést hoznak majd. Viszont érdemes óvatosnak is lenned vele: ne vidd túlzásba a használatát, egyébként felborítja a talaj egyensúlyát, és kárt okozhat a növényeidben. Továbbá, ne feledd tojáshéjjal kombinálni!