Ha te is ráuntál már a mindenféle vegyi anyagokat tartalmazó gyümölcsökre és zöldségekre, akkor ezek a természetes tápszerek éppen neked valók.
1. Madárürülék
A vízzel hígított friss baromfitrágya rendkívül hatékony, és nem károsítja olyan mértékben a paradicsomokat, mint az összetett műtrágyák, amelyek sok nitrogént és foszfort tartalmaznak. Egy 10 literes vödröt körülbelül 1/3-ig kell megtölteni baromfitrágyával, majd a vödröt teljesen fel kell tölteni vízzel.
Ezt a keveréket hagyjuk állni friss levegőn körülbelül 7-10 napig, majd ebből 500 milliliternyit töltsünk fel 10 liter vízzel. Az így kapott folyadékkal öntözzük meg az ágyásokat (körülbelül 5-6 liter tápszert locsolva négyzetméterenként).
A szárított madárürülék is felhasználható tápszerként. 500 gramm trágyára öntsünk 10 liter vizet, a tartályt zárjuk le hermetikusan egy fóliával, hogy a nitrogén ne párologjon el, majd hagyjuk 3-5 napig állni a keveréket, mindennapos keverés mellett.
Ezután ezt az oldatot keverjük el vízzel 1:20 arányban és öntsünk 0,5-1 liternyit minden palántára.
2. Istállótrágya
Ez a keverék körülbelül félvödörnyi istállótrágyából készül, ezt töltsük fel vízzel, majd födjük le és hagyjuk állni meleg helyen egy hétig. Ezután alaposan keverjük össze, és hígítsuk fel vízzel 1:10 arányban.
Használjunk körülbelül 0,5-1 liter keveréket minden tő paradicsomhoz.
3. Csalán
A csalán nitrogénben, káliumban és vasban gazdag növény. Töltsük meg a tartály 2/3-át csalánnal, majd öntsünk rá vizet, vigyázva, hogy ne érje el az edény szélét, fedjük le, és hagyjuk ázni meleg helyen 7-10 napig.
Amikor a keverék elkezd erjedni, hígítsunk fel 1 liter infúziót 10 liter vízben, és az így kapott oldattal itassuk át a paradicsom gyökereit, 1-2 liter tápszert használva növényenként. Ezt a módszert ne alkalmazzuk túl gyakran, havonta kétszer javasolt a csalános oldat használata.