KezdőlapReceptekBorbás Marcsi különleges csotros kalács receptje a húsvéti asztalra

Borbás Marcsi különleges csotros kalács receptje a húsvéti asztalra

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A húsvét elképzelhetetlen lenne kalács nélkül, ami a források szerint már legalább 600 éve megtalálható a magyar családok ünnepi asztalán. Ha kalácssütésről van szó, nyugodtan mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás.

Formája szerint a kalács lehet kerek vagy hosszúkás, telt, lyukas közepű vagy rácsosan alakított, fonatlan vagy fonott, de maga a szláv eredetű szó a kalács eredeti kerek formájára utal.

A húsvéti hagyományokhoz a katolikusoknál a kalács (és más ételek, például a főtt sonka) megszentelése is hozzátartozik.

Borbás Marcsi csotros kalácsot készít a konyhában
Fotó: YouTube

A csotros kalács egy kicsit más, mint a hagyományos fonott kalács, egyrészt a formázásában – a tésztából egyforma vastagságú rudakat kell sodorni – másrészt azért is, mert egy kis balkáni beütésként a még forró kalácsot mézzel locsoljuk meg.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt;
  • 2 dkg élesztő;
  • Kb. 2 dl zsíros tej;
  • 2 tojássárgája;
  • 1 evőkanál cukor;
  • 1 kávéskanál só;
  • 5 dkg vaj;
  • a formázáshoz kristálycukor;
  • 1,5 dl méz;

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, és egy kevés cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót és a cukrot. Ha az élesztőnk már habos, akkor elkeverjük benne a tojás sárgákat, és az egészet a liszthez adjuk.

Elkezdjük dagasztani a tésztát, közben hozzáadunk még körülbelül másfél dl tejet. Figyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl lágy, hogy könnyebben tudjuk formázni.



Csotros kalács
Fotó: YouTube

Ha a tésztánk már majdnem összeállt, beledagasztjuk a vajat is. Ha a tésztán megjelennek az apró levegőbuborékok, elkészültünk a dagasztással. Ezután meleg helyen addig kelesztjük, amíg körülbelül a duplájára nő.

Miután megkelt, óvatosan átgyúrjuk, és több kisebb darabra vágjuk. Ezután szórjuk meg a deszkát kristálycukorral. A darabokat egyenként megformázzuk, csíkokra nyújtjuk. A tésztacsíkokat egyenként megsodorjuk a cukorral beszórt deszkán, a tészta két végétől ellenkező irányba haladva.

Ezután egy alaposan kivajazott, kerek tepsibe vagy lábosba helyezzük a tekercseket körkörös formában. Az edény szélétől kezdve csigavonalban helyezzük el a darabokat, míg szépen kitöltik a formát. Kb. 15-20 perc kelesztés után 180 fokon, 20-25 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még melegen meglocsoljuk mézzel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet