Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Nem sokan tudják, hogy az orgona nem csak a vázába kerülhet, hanem kellemes szörpöt is készíthetünk belőle. Elsőre kicsit furának tűnhet, de ha egyszer megkóstolod, már alig várod a következő tavaszt. Ha szereted és fogyasztottál már bodzaszörpöt, akkor egészen biztosan az orgonát is kedvelni fogod.

orgonaviragszirup

Hozzávalók:

  • 1 liter orgonavirág,
  • 1 liter víz,
  • 40 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromsó

Elkészítés: Az orgona virágját jól tisztítsuk meg: csak a lila virágocskákra lesz szükségünk, mindenféle zöld száracska felhasználása nélkül. A cukrot tegyük egy lábosba, majd öntsük fel a vízzel, kavarjuk el, és főzzük fel a keveréket, majd adjuk hozzá az orgonavirágot. Lefedjük, és másnapig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kisebb üvegekbe töltjük, hozzákeverve a citromsót. Fogyasztáskor reszelhetünk hozzá egy kevés gyömbért, citromhéjat vagy csavarhatunk hozzá egy kevés citromlevet.

A virágból amellett, hogy finom szörp lesz, készíthetünk fájdalomcsillapító reumatikus kenőcsöt is. Egy maréknyi virágot jól keverjünk el 10 dkg vajjal, majd tegyük a hűtőbe állni néhány napig, utána naponta többször dörzsöljük be vele a problémás területet.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!