Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A szakértők nemrég egy sor friss kutatási eredményre hivatkozva azt állapították meg, hogy a földkéreg tektonikus mozgásai miatt bekövetkező repedések mentén egyre több vízmennyiség szivárog be a bolygó gyomrába. Ráadásul a folyamat sokkal gyorsabb ütemben zajlik, mint azt korábban gondolták.

A geológusok a Földünk legmélyebb pontján, a Mariana-árokban végzett kutatások során azt derítették ki, hogy ahol találkozik a Csendes-óceáni és a Fülöp-lemez, irdatlan mennyiségű víz ömlik be a Föld belsejébe.

“Mielőtt elvégeztük volna ezeket a kutatásokat, már tudomásunk volt arról, hogy a szubdukciós óceáni lemezek mentén víz folyik el az óceánokból, tengerekből. Csak azt nem tudta senki, hogy mennyi is az a mennyiség, ami lefolyik” – mondta Chen Cai, a Washington University professzora.

A Mariana-árok mentén mért adatokból az derült ki, hogy egy évmillió alatt mintegy 3 milliárd teragram liter víz folyik el, és itt kell megjegyezni azt, hogy 1 teragramm az 1 milliárd liter víz.

A szakértők most azt szeretnék kideríteni, hogy mi történik ezzel a hatalmas vízmennyiséggel, egyes feltételezések szerint ez az óceáni víz hozzájárul a magma keletkezéséhez is.

Természetesen ahhoz, hogy pontos választ kaphassanak az elnyelt vízmennyiségről és annak következményeiről a bolygó életére vonatkozóan, még számtalan adatra, kutatásra lesz szükség.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!