KezdőlapVilágEgy nő a mesterséges intelligencia segítségével beszélt elhunyt édesanyjával, azt mondja „ijesztő”...

Egy nő a mesterséges intelligencia segítségével beszélt elhunyt édesanyjával, azt mondja „ijesztő” élmény volt!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Miután négy éven át nem tudott megbékélni a gondolattal, hogy édesanyja meghalt, egy nő a mesterséges intelligenciát vette igénybe azért, hogy „beszélhessen” vele.

Sirine Malas színésznőről van szó, aki egy chatbothoz fordult, ami állítólag képes „szimulálni a holtakat”. Utólag a nő úgy nyilatkozott, az eredmény „ijesztő” volt – számolt be róla a Sky News.

„Amikor sebezhető vagy, mindent elfogadsz” – fogalmazott Sirine, aki Németországban telepedett le, miután 2015-ben elmenekült Szíriából. Édesanyja, Najah a szülőhazájában maradt.

Sirine Berlinben adott életet első gyermekének, és mindennél jobban szerette volna, ha a nagymama élőben is megismerhetné az unokáját. A személyes találkozást viszont a 82 éves Najah hirtelen halálesete akadályozta meg.

„Ő volt a vezérlő erő az életemben. Megtanított arra, hogy szeressem magam. Az egész dolog kegyetlen volt, mert olyan hirtelen történt. Nagyon, nagyon szerettem volna, ha találkozik a lányommal” – vallotta Sirine az édesanyjáról.

A fájdalom, amit Najah halála után érzett, elviselhetetlen volt. Sirine szükségét érezte, hogy valahogy kiöntse magából az összes kimondatlan érzését. „Ha magadba fojtod, az elkezd megölni, elkezd fojtogatni. Azt akartam, hogy legyen egy utolsó esélyem beszélni vele” – folytatta a nő.

Négy év érzelmi gyötrődés után Sirine a Project Decemberhez fordult, egy mesterséges intelligencia eszközhöz, ami képes „életre kelteni” a holtakat. A felhasználóknak egy rövid online űrlapot kell kitölteniük az általuk elvesztett személlyel kapcsolatban.

Egy nő a mesterséges intelligencia segítségével beszélt elhunyt édesanyjával, azt mondja „ijesztő” élmény volt!
Sirine édesanyja, Najah

Olyan információkat kell megadniuk róla, mint az életkort, a vele való kapcsolatot és egy idézetet az elhunyt személytől. Az adatokat ezután egy mesterséges intelligenciával működő chatbotba táplálják be, ami létrehoz egy profilt az elhunyt személyről, akivel aztán beszélgetni lehet.

A mesterséges intelligencia programnak nem célja, hogy tényszerű pontosságon alapuló válaszokat adjon. A felhasználók 10 dollárért cserébe egy órán keresztül üzeneteket válthatnak a chatbottal úgy, mintha az elhunyt szerettükkel beszélnének. Az élmény azonban Sirine számára „ijesztő” volt.

„Voltak olyan pillanatok, amelyeket nagyon valóságosnak éreztem. Voltak olyan pillanatok is, amikor úgy éreztem, hogy bárki válaszolhatott volna így” – kommentálta a nő. Najah-t utánozva, a chatbot például Susu-ként szólította Sirine-t, ugyanúgy, ahogy egykor az édesanyja tette, és megkérdezte tőle, hogy jól eszik-e, majd hozzátette, szemmel fogja tartani őt, hogy így legyen.

A Project Decembernek több mint 3000 felhasználója van, és a legtöbben arra használják a szolgáltatást, hogy az elhunyt szeretteikkel beszélgessenek. Jason Rohrer, a cég alapítója szerint a felhasználók általában olyan emberek, akik váratlanul veszítették el a szerettüket.

„A legtöbben, akik igénybe veszik a Project Decembert, egy utolsó beszélgetést folytatnak az elhunyt szerettükkel, majd továbblépnek” – nyilatkozta Rohrer.

Hozzátette, bár nincs bizonyíték arra, hogy a felhasználók függővé válhatnak az ilyen eszközöktől, vagy hogy tetőzné a fájdalmukat a program használata, mégis aggodalomra adhat okot, hogy a szolgáltatás felboríthatja a természetes gyászfolyamatot.

„A legtöbb gyászterápia arról szól, hogy megtanuljuk feldolgozni [a szerettünk] hiányát – megtanuljuk felismerni az új valóságot vagy az új normális állapotot” – magyarázza Billie Dunlevy, a Brit Tanácsadási és Pszichoterápiás Szövetség által akkreditált terapeuta.

Megerősítette, az olyan eszközök használata, mint a Project December megszakíthatja ezt a folyamatot. Vannak ugyanis, akik egy szerettük elvesztése után visszahúzódnak, elszigetelődnek. Egy ilyen eszközzel azonban nem kell végső búcsút venniük a szerettüktől, ami Dunlevy szerint káros lehet azokra az emberekre nézve, akiknek valójában meg kellene tanulniuk továbblépni az életükkel – ez a gyász lényege.

Sirine azonban kapott valamit a programtól, ami segített neki túljutni az édesanyja elvesztésén. Merthogy ez az előnye is megvan a Project December chatbotnak. Ugyanakkor kihangsúlyozta, érdemes vigyázni, miként használjuk ezeket a szolgáltatásokat.

„Nagyon hasznos és nagyon forradalmi. Nagyon óvatos voltam, hogy ne ragadjak bele. El tudom képzelni, hogy az emberek függővé válhatnak a használatától, kiábrándulhatnak belőle, és olyannyira el akarják hinni, hogy ez valóságos, hogy az már káros lehet. Nem javasolnám, hogy az emberek túlságosan kötődjenek hozzá, mert veszélyes lehet” – figyelmeztetett Sirine.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet