Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A túlhajszolt, kimerült vagy megnagyobbodott májnak szüksége van időnként egy kis pihentető, tehermentesítő méregtelenítésre. A máj az egyetlen olyan szerv, amely nem jelez fájdalommal, éppen ezért nagyon oda kell figyelni rá, hiszen, amikor már tüneteket produkál, akkor nem kicsi a baj.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, hiszen eltávolítja a méreganyagot a szervezetünkből, egészségi állapotunk őrének is nevezhetnénk. Van néhány olyan élelmiszer, amely hihetetlenül hasznos lehet a máj számára, éppen ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani őket.

Ha a következő tüneteket érzékeljük, akkor érdemes minél hamarabb nekifogni a máj méregtelenítésének és támogatásának: émelygés, fáradtság, alvásproblémák, migrén, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, légszomj, erős izzadás.

Ha egészséges a máj, fontos szerepe van a zsírégetésben, a tápanyagfelvételben és lebontásban, a vitaminok és ásványi anyagok hasznosításában, valamint enzimek és fehérjék előállításában, amelyek hozzájárulnak a hormonális egyensúly fenntartásához.

“A máj segíti az immunrendszert a fertőzések leküzdésében, a baktériumok eltávolításában a vérből és az epe termelését is ellátja, amely az élelmiszerek emésztéséhez szükséges. Amikor a máj túlterhelődik a stressztől vagy a túl sok méreganyagtól, akkor komoly egészségügyi problémák jelentkezhetnek” – magyarázza Dr. Denisa Zaharia, háziorvos.

Nem szabad túlzásba esni!

Sok olyan élelmiszer van, melyet ajánlott rendszeresen fogyasztani a máj egészségének fenntartása érdekében. A fokhagyma például sok szerves kénvegyületet tartalmaz, például az allicint és a szelént, két fontos összetevőt, amelyek védik a májat és segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Természetes antibiotikumként működik, antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti a vércukorszintet, remek antioxidáns. Fogyasztását viszont nem szabad túlzásba vinni.

Minden mértékkel elfogyasztott élelmiszer előnyös a szervezet számár, de, ha túlzásba esünk, negatív hatásokkal is szembesülhetünk. Először azt fogjuk észrevenni, hogy a testünk erős fokhagymaszagot áraszt, azért, mert a fokhagyma jellegzetes illatanyaga a pórusokon keresztül kiválasztódik. Ez mindaddig úgy lesz, amíg a fokhagyma teljesen ki nem ürül a szervezetből. Az erős testszag igen kínos lehet, és kellemetlen helyzetbe kerülhetünk miatta.

A túl sok fokhagyma megterhelheti a gyomor nyálkahártyáját, és éppen ezért emésztési problémákkal, gyomorfájással, puffadással vagy hasmenéssel is szembesülhetünk.

Grapefruit és avokádó, az egészség forrása

A grapefruit nagyon hasznos, ha meg szeretnénk szabadulni a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól. Gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, éppen ezért serkenti a máj méregtelenítését szolgáló enzimek termelődését. Magas rosttartalma miatt csökkenteni a koleszterinszintet, segítségével megelőzhető a máj elzsírosodása.

Az avokádó segíti a szervezetet egy “glutation” nevű antioxidáns termelésében, amelynek szüksége van a májnak a méregtelenítéshez. Hetente legalább 1-2 avokádót el kell fogyasztani a máj egészsége érdekében. Az avokádó azon kevés gyümölcsök egyike, amely igen magas fehérjetartalommal rendelkezik.

Egy közepes avokádó 4 gramm fehérjét tartalmaz, ami sok más gyümölcshöz képest eléggé magas. Emellett a benne található kiváló minőségű fehérjék nélkülözhetetlenek az izmok egészségének fenntartása érdekében, és nagyon könnyen emészthetőek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!