A sült burgonya hihetetlenül finom aromát kölcsönöz ennek a különleges, de mégis egyszerű pitének. Természetesen nem maradhat el tálaláskor a fokhagymás, tejfölös öntet sem!

Hozzávalók:
- 1,2 kg fehér liszt;
- 550-600 ml langyos víz, annak függvényében, hogy mennyit vesz fel a tészta;
- 30 dkg friss élesztő;
- 1 teáskanál cukor;
- 1 teáskanál só;
- 80 ml növényi olaj;
A töltelékhez:
- 2 kg fehér krumpli;
- 1 kötés zöldhagyma;
- só és bors ízlés szerint;
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, és tedd oda főni sós vízbe, akárcsak a krumplipüréhez. Mikor megfőtt, törd össze, sózd és borsozd meg ízlés szerint. Vágd fel a hagymát, az élesztőt keverd el a langyos víz felével, majd tedd félre, míg felfut.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a maradék vizet, az olajat, a sót, és a felfuttatott élesztőt. Keverd össze egy fa vagy szilikon lapáttal, majd mikor kezd összeállni, gyúrd masszává. Tedd a masszát egy kiolajozott formába, és takard le frissen tartó fóliával, majd várd meg, amíg duplájára nő.
Mikor megnőtt, oszd 16 részre a masszát, formázz kis cipókat, nyújtsd ki 12-15 cm-es kerek formára, a közepébe tegyél egy-egy evőkanál krumplit és egy kevés apróra vágott zöldhagymát. Fogd össze a széleit, csipkedd össze, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék, majd nyújtsd ki egy kb. 20 cm-es formára.
A palacsintasütőbe tegyél egy kevés olajat és süsd a piték mindkét oldalát aranybarnára. Lehet tölteni káposztával vagy túróval is! Tálaláskor kínálj mellé fokhagymás, tejfeles öntetet!
Fotó és recept: chefnicolaietomescu.ro
