Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Legnagyobb eséllyel, ma egy történelmi vagy régészeti múzeumban találkozhatsz lyukas pénzérmékkel. Napjainkban ugyanis egyre kisebb a valószínűsége, hogy ilyen különleges tárgyakba botolj, legfentebb akkor, ha például Dániába költözöl. Néhány évtizeddel ezelőtt azonban Európa szinte minden országában lyukasak voltak a pénzérmék. Hogy miért? Erre a keleti kultúrák adnak roppant érdekes magyarázatot.

Találtál már lyukas pénzérmét? Tartsd meg, ugyanis mágikus erővel bír!

Az első kilyukasztott fizetőeszközök az ókori Kínában jelentek meg, és praktikus célt szolgáltak. A birtoklóik egy bőrcsíkra vagy bársonyzsinórra fűzték fel azokat, és a nyakukban hordták, hogy ne rabolhassák ki őket. Az ókori rómaiaknak és görögöknek lyukas ezüstpénzeik voltak, a rangos nők és férfiak pedig ékszerként viselték azokat, nyakláncokra vagy bársonyzsinórra fűzve.

Ebből kifolyólag kevés volt a valószínűsége, hogy egy-egy ilyen érme elvesztődött, így aki véletlenül mégis talált egyet, azt rendkívül szerencsésnek tartották. Ezeket a tárgyakat még ma is különlegesnek minősítik, sőt, mágikus erőt nyilvánítanak neki, mely jószerencsével és bőséggel ruházza fel a birtoklóját. A gond csak az, hogy nagyon nehéz rábukkanni egyre.

A lyukas fizetőeszközök azután váltak népszerűvé Európában, miután Marco Polo behozta őket Kínából. Kezdetben az európai államok csekély értékű lyukas pénzérméket verettek. Ezek főként rézből, vasból vagy bronzból készültek, nagyon ritkán ezüstből, és különböző feliratokat tartalmaztak, királyok vagy istenek arcképével.

A hiedelem szerint, aki egy ilyen lyukas érmét talált, annak az volt a kötelessége, hogy ahhoz az istenhez imádkozzon, mely az érmén látható. Az isten pedig megajándékozza őt szerencsével, pénzzel, és megóvja őt a balszerencsétől.

Napjainkban, főként a keleti országokban, a lyukas érméket már csak a feng shuiban alkalmazzák. Úgy hiszik, ezek a tárgyak védelmezik a házat és a tulajdonos vagyonát a gonosztól. A kínaiak még ma is vakon hisznek ezen érmék misztikus erejében, és nincs olyan hajlék Kínában, melyből hiányoznának ezek a négyzet alakúra lyukasztott csilingelő dekorációk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!