Bár az örök fiatalság széruma továbbra is csak a fantáziafilmekben létezik, mégis van rá mód, hogy valóban lelassítsuk a testünk biológiai öregedését. Egy friss kutatás szerint csupán egyetlen étrendbeli módosításra van szükség ahhoz, hogy megőrizzük fiatalságunkat. Mi több, ezzel az egy változtatással a szív, a máj és a nyirokrendszer is profitálhat!
A Stanford Orvosi Egyetem kutatócsoportja által végzett tanulmány értelmében azok a személyek, akik felhagytak az állati eredetű termékek fogyasztásával, 8 héttel fordították vissza a biológiai órájukat.
A szakemberek a DNS-metiláció mértékét elemezték – ez egyfajta genetikai vizsgálat, amelyet gyakran használnak a szervezet öregedési folyamatának a felmérésére.
A kutatásban 21 egypetéjű ikerpár vett részt, melynek egyik tagja 8 héten át vegán étrendet követett, míg a másik ikertestvér étrendje hús- és tejtermékeket tartalmazott. A kísérlet lezártával az eredmények azt mutatták, a vegán étrenden élőknél jelentősen csökkentek a biológiai életkor becsült értékei.
A tanulmány egyértelműen azt sugallja, hogy még a rövid távú vegán diéta is fontos életkori előnyökkel jár – írták a kutatók. A jelentésben arra is kitértek, hogy a csökkentett kalóriabevitel mellett a szívben, az érrendszerben és a májban is jelentős változásokat észleltek, akárcsak a nyirok-, a hormon- és az anyagcsererendszer működésében is. A testet alkotó szövetekben is lassult a biológiai öregedés mértéke a vegán étrendet követők esetében.
A nem vegán étrendet követők napi napi 170-225 gramm húst, egy tojást és másfél adag tejterméket fogyasztottak. Mindkét csoportban a résztvevők az első négy hétben készételeket ettek, majd a második négy hétben saját maguk által készített ételeket fogyasztottak, így mindkét diéta egészségesnek számított.
Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vegán étrend, fontos kiemelni, hogy ennek követése kérdőjeleket vet fel még a kutatók körében is. A növényi alapú étrend ugyanis hosszútávon tápanyaghiányhoz vezethet. Továbbá az sem garancia, hogy aki kerüli az állati eredetű termékeket, az 100 évig fog élni.
A kutatók elismerik, bár pozitív változásokat idéz elő a DNS-markerekben, a kalóriabevitel szempontjából is hasznos, mégsem lehet tudományosan bizonyítani, hogy a vegán étrend meghosszabbítja az élettartamot. Csupán annyi jelenthető ki, hogy pozitív hatással van az egészségre.
„A jövőbeli kutatásoknak fel kell tárniuk a vegán étrend hosszú távú hatásait az epigenetikai egészségre és az általános jólétre, figyelembe véve a megfelelő tápanyagpótlás fontosságát” – írják a kutatók. A tanulmány a BMC Medicine című szaklapban jelent meg.