Ez történik a szervezeteddel, ha PULISZKÁT eszel. Ezt soha nem gondoltad volna!

Ez történik a szervezeteddel, ha PULISZKÁT eszel. Ezt soha nem gondoltad volna!

Puliszka nélkül Erdélyben elképzelhetetlen az élet. Nincs olyan háztartás, ahol ne készítenék rendszeresen a tápláló és laktató ősi eledelt. Azt tudjuk, hogy mennyire finom és sokoldalúan elkészíthető, de nézzük, milyen hatással van a szervezetünkre.

puliszka

A kukoricaliszt gazda B-vitamin forrás, számos telített zsírsavat, E-vitamint, foszfort, magnéziumot, cinket, káliumot és rostot tartalmaz. Bár a főzés során sok tápanyag elvész belőle, még így is, több, mint 60%-át megőrzi azoknak.

A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is.

Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti.

Ezt már olvastad? Erdélyben puliszkának hívják! Hogyan készítsük el?

Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét.




7 Hozzászólás

  1. A puliszka, ha nincs jól megfőzve (min. 20 – 25 perc amikortól kezdődik a fővés ) nagyon savas!!! Ezért fáj a gyomra nagyon sok embernek a puliszkától (főleg eresztett puliszka), mert cask 1-2 percet rotyogtatja – unják kavargatni (pedig muszáj, másként oda kap)(igaz, hogy veszéles – súlyos égési sebeket okoz a kipriccoló puliszka)!

  2. Imadom a puliszkat , en vajat , tehenturot is szoktam belemorzsolni fozes kozben , sot meg volt amikor tejben foztem , az a fontos hogy Vaslabosban keszitjuk , mert kulomben nagyon hamar odakozmal az alja az edenynek.

  3. Nálunk úgy mondták, addig kell főzni, míg el nem válik a vaslábas falától keverésközben és már erősen “lélegzik”. (mint a gejzír)

  4. 1/2 kiló instant kukoricadara puliszka készítéséhez 200ft-ba kerül az ALDI-ban. Főzési idő 2perc. Elkészítése, felhasználati javaslat a zacskon olvasható. Nagyon fínom, jó étvágyat hozzá.

  5. “Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét.”

    Mivel a tüdő és vastagbélrák oka érzelmi konfliktus, így a puliszkától olyant várni, amit nem tud teljesíteni – irreális, megtévesztő elvárás.

Írj választ