Minden bizonnyal a kukorica a legismertebb és legkedveltebb gabonafélék egyike, amely igencsak jó hatással van a szervezetre. A főtt vagy sült kukorica sárga színe minden szemet megcsiklandoz. A kukorica igen laktató, kellő energiát biztosít a szervezet számára.
Ha valaki a főtt kukoricáról beszél, vagy megérzem az illatát, mindig gyermekkorom jut eszembe, a nyári vakációzások, a kellemes esti tábortüzek, a strandolások.
A kukorica népszerűsége Kolumbusz Kristóf nevéhez köthető, hiszen ő hozta át Európába Közép-Amerikából. A kukorica íze igazi múltba nyúlik vissza az italok és a liszt történetébe, napjainkban azonban a hangsúly a gabonaféle szervezetre gyakorolt hatása miatt terjed egyre jobban.
Magas rost, folsav, magnézium, foszfor, mangán, C-vitamin, B1 és B5 vitamin tartalmának köszönhetően kellő energiát biztosít a szervezet számára. A benne található magnézium megelőzi a szívinfarktust, a fólsav pedig energiát ad a szervezetnek, segíti a lipidek és poliszaharidok anyagcseréjét.
Egy másik kémiai elem, amely nagy mennyiségben megtalálható a kukoricában, az a beta-cryptoxanthin, amely egy olyan vegyület, amely a narancssárga gyümölcsök héjában található, és amely segít a tüdőrák megelőzésében.
A kukoricában telítetlen (csaknem 90%-ban) és telített zsírsavakat is találunk. Az E-vitamin, amely kisebb koncentrációban van jelen a kukoricában, segít a sejtek megújulásában és megnöveli az oxigén mennyiségét a vérben. Ezek mellett, csökkenti a koleszterinszintet. Ezért, só és vaj nélkül, a kukorica fogyasztása hatásos lehet a szívbetegségek megelőzésében.
Való tény, hogy főzés során a kukorica veszít tápláló értékéből, de ezek 60%-a így is megmarad. A kukorica gyakori fogyasztása kiűzi a toxikus anyagokat a szervezetből.
100 gramm kukorica a következőket tartalmazza:
* 59 kalóriát,
* 2 fehérjét,
* 10 szénhidrátot,
* 1 lipidet,
* 1 rostot
Fogyasztása a legegyszerűbb formában javasolt. Más élelmiszerekkel együtt való fogyasztása nagyban megnöveli kalóriahozamát. A kukorica tiamint is tartalmaz, amely a kognitív képességek megtartásáért felelős, csökkenti az agy öregedési folyamatát. Ugyanakkor a tiamin pozitív hatással van az idegrendszerre, kedvező hatással van a pszichikai állapotra. Ennek hiánya az Alzheimer-kór kialakulásához vezet.
Vizelethajtó hatása van, a benne levő komponensek szabályozzák a bélműködést és elkerülik az emésztési gondokat. A kukorica gyakori fogyasztása erősíti az immunrendszert és megelőzi a vastagbélrák kialakulását.
Figyelem! A nyersen fogyasztott kukoricaszemek sokszor allergiát okozhatnak. Ugyanakkor a genetikailag módosított kukorica káros hatással lehet a szervezetre, hatást gyakorol a nemzőképességre és megbetegíti a májat, valamint a veséket. Kerüljük a genetikailag módosított kukorica fogyasztását.