A fokhagyma az egyik legegészségesebb élelmiszerünk, gyógyító ereje határtalan. A megfázásos és influenzás időszakban a természet antibiotikumaként tartják számon, ilyenkor még a legföldhözragadtabb emberek is fogyasztják rendszeresen. Nézzük, ezen kívül mire jó még a fokhagyma.
Hajhullásra
Egy-két gerezd fokhagymát zúzzunk apróra, majd keverjük el olívaolajjal. A pépes masszát jól dörzsöljük bele a fejbőrünkbe, hagyjuk állni rajta 15 percig, majd mossuk meg alaposan samponnal. Mivel serkenti a fejbőr vérkeringését, megakadályozza a hajhullást.
Pattanások ellen
A pattanásos bőr egyik legjobb szere a nyers fokhagyma. Vágjuk vékony szeletekre, és tegyük rá közvetlenül a pattanásokra. Egy kicsit át is dörzsölhetjük vele őket. Pár perc múlva az eredmény láthatóvá válik, visszahúzódnak a pattanások.
Fülgyulladásra
Egy evőkanál pépesre zúzott fokhagymát, keverjünk el egy evőkanál forró olívaolajjal, majd hagyjuk egy órán át állni. Naponta kétszer pár cseppet tegyünk a fájó fülbe.
Herpesz
Az apróra vágott fokhagymát tegyük rá közvetlenül a herpeszre, ezt az elkövetkező 12 órában ismételjük meg ötször. Másnap reggelre már nyoma sem lesz a herpesznek.
Köhögés ellen
Mivel antibakteriális hatása van a fokhagymának, kiváló köhögés elleni szirup készíthető belőle. Két gerezd fokhagymát tegyünk 100 ml forrásban levő vízbe, majd fedjük le, és hagyjuk állni egy keveset. Fogyasszuk, akár a teát.
Szálka a bőr alatt
Tegyünk a szálkára egy kevés zúzott fokhagymát, majd kössük le. A szálka magától ki fog fordulni, és nem kell azzal bajlódnunk, hogy kipiszkáljuk.