A téli ünnepek egyik elmaradhatatlan étele a disznófősajt. A hagyományos ételek sorában, a töltött káposzta, és a kocsonya mellett nagyon sok család asztalán megtalálható karácsonykor a disznófősajt is.
Ki ne hagyjuk, hiszen ez ilyenkor télen az egyik legfinomabb eledel. Búcsúztassuk az újévet disznófősajttal!
Egy kg. húshoz, 400 gramm koncentrált hús lére, vagyis aszpikra lesz szükségünk.
Hozzávalók:
- 1 kg csontozott disznófej,
- 100 gramm sárgarépa,
- 50 gramm hagyma,
- 10 gramm fokhagyma,
- 25 gramm só,
- 1 gramm bors,
- 3 db babérlevél.
Elkészítés: kb. 4 liter vízzel tegyük oda a húst főni a babérlevéllel, és az apóra vágott zöldségekkel együtt, majd, amikor megpuhult, vegyük ki, és vágjuk kisebb darabokra. Töltsük a levet egy tálba, úgy, hogy félig legyen az edény a lével, majd tegyük bele az apróra vágott húsdarabokat.
Tegyük a tálat hideg helyre, majd, amikor megszilárdult a kocsonyás réteg, állítsuk egy pár percre meleg vízbe, addig, amíg az edény oldaláról leválik a kocsonya. Egy hirtelen mozdulattal borítsuk ki egy tálcára, és tálalhatjuk is.
Abban az esetben, ha még soha nem készítettünk kocsonyát, a hússal együtt főzzünk két lábat is meg. Ezeket nem kell felhasználnunk majd a disznófősajthoz, csak a kocsonyásodást segítik elő.