KezdőlapBulvár„Bukovina, én mit vétettem” - Kóka Rozália a Magyar Televízióban

„Bukovina, én mit vétettem” – Kóka Rozália a Magyar Televízióban

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az MTV Kincskereső című műsorának szombati vendége Kóka Rozália, bukovinai székely származású mesemondó. A Népművészet Mesterétől a nézők egy sokat szenvedett nép történetéről, kultúrájáról alkothatnak képet.

A bukovinai székelyek 1764 vízkeresztjén, a mádéfalvi vérengzés nyomán vették kezükbe a vándorbotot, s Moldvában találtak menedéket. 1911-ben a jobb megélhetés reményében öt faluból 113 család, 680 lélek a Déva melletti Csernakeresztúrra költözött. A másodi világháború alatt újabb megpróbáltatások vártak rájuk, előbb Bácskába, majd Tito partizánjai elől menekülve Baranya és Tolna megyébe kerültek, s a kitelepített svábok házaiban leltek otthonra.

Mivel Bukovinában, a román hatóságok intézkedései nyomán nagyon ritkán fordult meg néprajzkutató – Bartók Béla sem gyűjthetett e vidéken – a hazai etnográfusok a bukovinai székelyek körében igazi kincsesbányára leltek. Kakasdon Dégh Linda folklórkutató két kötetet töltött meg mesékkel, Sebestyén Ádám kántor további négy kötettel gazdagította a gyűjteményt.

Kóka Rozália mesemondó 1943-ban a vajdasági Bajmokon született, s gyermekként élte meg népének szenvedését. Életét azóta az ősi kultúra megőrzése tölti be, fáradhatatlanul gyűjt, kicsiknek és nagyoknak tart előadásokat.

A Kincskereső szombati adásában a nézők is megismerkedhetnek a bukovinai székelyek apostolával. Fiar Sándor mikrofonja előtt Rozália részletesen beszél a régmúltról, munkájáról, a mesék mai szerepéről. A beszélgetést gazdag dokumentumanyag illusztrálja.

„A mesélés volt egykor a színház, a szórakozás, a monoton kukoricafosztás alatt az unaloműző. Sokat változott a világ, felgyorsult az élet – osztja meg gondolatait a nézőkkel a mesemondó. – Egykor egy emberöltő alatt tanulták meg az emberek a történeteket, ma az iskolákban két-három hét elegendő rá. De legalább mennek tovább a hagyományok.”

Meséről mesélni mese nélkül botorság, a Kincskereső műsorba kapcsolódók megismerhetik a három balga lány történetét.

Adás: 2011. február 5., szombat (15.00, m1)
Műsorvezető: Fiar Sándor
Szerkesztő: Borbás Anikó

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet