KezdőlapBulvár„15 éves voltam, amikor teherbe estem, de semmin nem változtatnék”

„15 éves voltam, amikor teherbe estem, de semmin nem változtatnék”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy édesanya, akinek 15 éves korában született meg az első gyermeke, arról mesélt, milyen érzés tinédzser szülőnek lenni, és hogy milyen előítéletekkel kell megküzdeniük a mindennapi életben.

Cat és Grant a középiskolában ismerkedtek meg 2016 májusában, amikor a lány még csak 15, a fiú pedig 17 éves volt, és 8 hónappal később, 2017 januárjában Cat teherbe esett. Bár egyetlen percig sem bánják a döntésüket, hogy megtartották a kisfiukat, az első perctől tisztában voltak azzal, hogy rendkívül nehéz feladatra vállalkoznak, különösen ebben a fiatal korban. Cat és Grant azóta összeházasodtak, és most együtt nevelik a kisfiukat.

Cat azt mondja, az egyik legnagyobb nehézség, amivel szembe kell nézniük Toby nevelésével kapcsolatban, hogy egyensúlyba kellett hozniuk az életüket a szülői kötelezettségeikkel – be kellett fejezniük a középiskolát, most pedig megpróbálják befejezni a főiskolát is, miközben teljes állásban dolgoznak.

„De semmin nem változtatnék, egy nap, amit a fiammal tölthetek, mindennél többet ér.” – mondja Cat, akinek ki kellett hagynia egy évet az iskolában, de még így is sikerült idejében leérettségiznie.

A szülővé válás nehézségei mellett a fiataloknak mások előítéleteivel is szembe kellett nézniük. Látják, hogy néznek rájuk az emberek, amikor az alig 18 éves lányt egy kisbabával a karján látják, és Cat már a terhessége alatt is kapott megítélő megjegyzéseket, ezért mielőtt Toby megszületett volna, nem is szívesen mozdult ki otthonról. Egy alkalommal, amikor Cat az édesanyjával ment bevásárolni, amikor 7 vagy 8 hónapos terhes lehetett, találkoztak az édesanyja egyik ismerősével, aki odalépett hozzá, és azt mondta neki: „Most már mindenki tudja, mit tettél.”

Cat ezután még inkább szeretett volna elrejtőzni a világ elől. Ugyanakkor az is bosszantotta a lányt, hogy ha egy idősebb, házas nőről lenne szó, senki nem tenne megjegyzéseket, mindenki gratulálna neki, és úgy érzi, mivel ő is ugyanazokat az áldozatokat hozza meg, mint minden édesanya, ő sem érdemel ennél kevesebbet.

De nemcsak az idegenek előítéleteivel kellett szembenézniük, eleinte a saját szüleik is nehezen tudták elfogadni a helyzetet, és Cat édesanyja, Kelly, különösen csalódott volt, talán azért is, mert ő is nagyon fiatalon, 18 évesen lett édesanya, és nem ezt az életet képzelte el a lányának.

„Amikor megtudtam, hogy a 15 éves lányom terhes, teljesen összetörtem. Nem azért, mert úgy gondoltam, hogy tönkreteszi az életét, hanem azok miatt a kihívások miatt, amikkel mostantól örökre szembe kell néznie. Azon gondolkodtam, mikor és hogy történhetett ez, melyik pillanatban veszítettem el az éberségemet és hagytam cserben a lányomat?” – mondja Kelly, akinek a legkisebb gyermeke ekkor volt 8 éves. Mindennek ellenére Kelly mindenben támogatta a lányát, akárcsak Grant szülei, akik azt mondják, semmiért nem adnák az unokájukat. Kelly azt mondja, rendkívül büszke a lányára.

Két évvel később Cat és Grant már jobban átlátják a helyzetüket, és nyíltan és őszintén tudnak beszélni arról, milyen nehéz tinédzserként szülőnek lenni. Sok más velük egykorú szülőhöz hasonlóan ők is azt mondják, hogy a legszívesebben még vártak volna néhány évet a gyerekvállalással, de nagyon szeretik a kisfiukat, és semmin nem változtatnának.

„Felelőtlen döntés volt ilyen fiatalon teherbe esni, de ugyanolyanok vagyunk, mint bármelyik másik szülő.” – mondja Cat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet