Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Barbara Higgins még egy CrossFit edzést is végzett a szülés napján, és mindössze 3 órával később megszületett a nő harmadik gyermeke, Jack. Ezzel az 57 éves nő valószínűleg rekordot is döntött, és most ő lehet a legidősebb nő New Hampshire államban, aki természetes módon adott életet a gyermekének.

„Elsősorban büszke vagyok a saját testemre. Ha nem lennék elég egészséges, és ha a testem nem lenne elég fiatalos ahhoz, hogy kihordjak egy kisbabát, akkor Jack most nem lenne itt.” – mondta Higgins a Good Morning America műsorának. Harmadik gyermekének megszületéséhez hosszú és érzelmes út vezetett.

Higgins testnevelés tanár, korábban versenyszerűen futott, és fizikailag még mindig rendkívül jó kondícióban van, CrossFit edzéseket végez.

Barbara Higgins és a férje, a 65 éves Kenny Banzhoff, 2016-ban elveszítették kisebbik lányukat, a 13 éves Mollyt, egy diagnosztizálatlan agydaganat miatt. Nagyobbik lányuk, Gracie, most 20 éves. Barbara Molly elvesztése után kezdett el álmodni egy harmadik gyerekről, de ekkor már 53 éves volt, ezért a döntést alaposan át kellett gondolniuk. Végül 2018-ban döntöttek úgy, hogy valóban tesznek egy próbát, és orvoshoz fordultak.

Számos szellemi és fizikai felmérés után az orvosok megállapították, hogy Barbara jó egészségi állapotban van, és vállalhatja egy baba kihordását és megszülését.

„Véleményem szerint Barbara úgy edz, akár egy 30 éves. Azok, akik a terhességük előtt is sportoltak, a terhesség alatt is nyugodtan folytathatják az edzést, sőt, ez a babának és a mamának is jót tesz.” – mondta Barbara nőgyógyásza, Dr. Ashish Chaudhari.

A szigorú vizsgálatok ugyanakkor valami olyasmire is rávilágítottak, ami végső soron megmentette Barbara életét. Az orvosok három agydaganatot is felfedeztek a nőnél, amelyeket sikerült eltávolítaniuk.

„Soha nem tudtam volna ezekről a daganatokról, ha nem próbálok meg gyereket vállalni, ezért néha úgy nézek Jackre, mint az én kis életmentőmre.” – mondta a nő.

A folyamatban a házaspár Dr. Vito Cardone-tól, egy reproduktív endokrinológiai és meddőségi szakembertől is segítséget kapott, aki elmondta, sajnos a legtöbb intézmény korhatárt szab, pedig véleménye szerint minden egyes esetet külön kellene megítélni. Azt is hozzátette, hogy Barbara sok 25-30 éves nőnél jobb kondiban van, ugyanakkor pontosan tudja, mibe vágott bele, és nagyon vágyott még egy gyerekre. De az orvos azt is elismerte, hogy Barbara Higgins esete nem mindennapi, és nem vállalná minden 57 éves nő kezelését.

Cardone azt is elmondta, hogy nemcsak a nők testi és lelki egészségét vizsgálja, hanem a várható élettartamot is figyelembe veszi, és egy nő várható élettartama az Egyesült Államokban jelenleg 80-85 év körül van.

Barbara Higgins tavaly, in vitro fertilizáció segítségével esett teherbe, és március 20-án adott életet kisfiának.

„Ittam egy csésze kávét, megszültem egy kisbabát, és megebédeltem. Ez volt a leggyorsabb vajúdásom.” – mesélte Higgins.

Most már mindketten otthon vannak, és Barbara meg a férje úgy érzik, ennél jobb döntést nem is hozhattak volna. Azt mondják, örülnek neki, hogy most még több idejük is jut a gyereknevelésre, mint a 30-as és a 40-es éveikben, amikor a lányaikat nevelték.

„Amikor Molly meghalt, Kenny alig tudta elhinni, mennyi mindenből kimaradt, amikor előkerültek a képek és az emlékek. Azt kérdezte, vajon hol volt ő mindezek közben, mire én azt feleltem: dolgoztál. Ez azért van, mert egy tipikus életben az ember megházasodik, vesz egy házat, dolgozni kezd, és gyereket vállal – mindezt egy nagyjából ötéves periódusban.” – mondta Higgins.

„Mindezek a dolgok nevetségesen megterhelők és stresszesek, és ahhoz, hogy jó legyél az egyikben, fel kell áldoznod a másikat. Most, a mi korunkban, mi már túl vagyunk mindezeken a dolgokon.”

Higgins júliusban lesz 58 éves, még mindig testnevelő tanárként dolgozik, és azt mondja, alig várja, hogy lássa, mihez kezd Jack az életben.

„Oka van annak, hogy itt van. Lehet, hogy ő lesz a legjobb edző, vagy gondnok lesz egy iskolában, és kiáll azok mellett a gyerekek mellett, akiket bántalmaznak a többiek, de az is lehet, hogy rakétatudós lesz, és feltalál valami nagyszerű dolgot, ami megmenti a bolygót.” – mondta a büszke édesanya. „Az élet elviszi oda, ahol lennie kell. Én pedig ott leszek, hogy lássam, ameddig csak lehet.”

A késői gyermekvállalás egyébként egyre gyakoribb jelenség. Az Egyesült Államokban 2007 óta a 40-es évek elején járó nőknél 19%-kal, a 30-as évek végén nőknél 11%-kal, a 30-as évek elején pedig csak 2%-kal nőtt a szülések aránya. A 20 év körüli nők esetében a szülési arány pedig csökkent 2015 és 2016 között a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint.