Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Nahida, akinek négy gyereke van, és már 40 éve özvegy, azt mondja, „a testmozgás megmutatja, hogy sokkal több van az életben.”

Nahida Abden 88 éves, és kiváló sportoló. Libanonban él és 50 éves korában kezdett edzeni. Emellett egy textilipari céget is vezet.

A German Wave-nek adott interjújában kifejtette: „Számomra az életkor csak egy szám. Semmit nem jelent. Teljesen megfeledkezek róla. Fájt a térdem, és az orvos azt mondta, hogy tornásznom kellene. Amikor először jártam edzőterembe, nagyon félénk voltam. A vejemmel és az unokámmal mentem el.”

„Amikor elkezdtem rendszeresen edzőterembe járni, mindig az utolsó sorba mentem. Valahányszor az oktató utasításokat adott, ideges voltam. Nagyon félénk voltam.” – tette hozzá.

Elhatározása azonban erősebb volt, és végül aerobik oktató vált belőle.

„Amikor megkaptam az oklevelemet, felakasztottam a falra. Az emberek azt mondták, hogy Isten elítél, ha nem segítek másokon. Helytelen volt, hogy az a diploma egyszerűen csak ott lógott a falon, úgyhogy elkezdtem tanítani, és nagyon élveztem. Szeretek segíteni a nőknek előbújni a csigaházukból.” – mondja.

Egyik tanítványa azt mondta róla: „számunkra ő nemcsak oktató, hanem olyan, mint egy anya. Inspirál minket, és olyanok akarunk lenni, mint ő.”

Nahida 40 évvel ezelőtt megözvegyült, és nem ment újból férjhez. Négy gyermeke van, akik mind külföldön élnek, a legidősebb most 60 éves. Azt mondja, hogy a sport segített neki a rák legyőzésében is.

„Az emberek azt mondják, hogy nőiesebbnek kell lennem. De nem, ez az én nőiességem. Nagyon kevés sminket használok: egy kis pirosítót reggelente. A mai interjú kedvéért pedig szempillaspirált is használtam.” – mondta Nahida.

Végül a következőt üzente a lusta embereknek: „Ha azt hiszitek, hogy csak arra születtetek, hogy egyetek, igyatok, dolgozzatok és aludjatok, akkor tévedtek! A testmozgás megmutatja, hogy sokkal több van az életben ennél.”