KezdőlapBulvárA Kárpátalja Expresszről a Magyar Televízióban

A Kárpátalja Expresszről a Magyar Televízióban

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Monarchiában egykor gondos kezek rajzolták meg a Kárpát-medence vasúthálózatát. A határmódosítások sok, évszázadok óta jól működő gazdasági régiót szabdaltak fel. Egy figyelemfelhívó kezdeményezés, a Kárpátalja Expressz stílusosan a Kárpát Expresszben mutatkozik be a nézőknek csütörtökön.

Az egykori magyar vasútvonalak elhelyezkedése a trianoni döntésekben sokszor meghatározó volt. Hosszú évtizedeken át a határok szétválasztották az itt élő nemzeteket, és korábban fontos vasútvonalak vesztették el jelentőségüket. Kárpátalján a helyzetet nehezítette, hogy a szovjet érában már széles nyomtávú vonalakat építettek, a régi vonalakra így az enyészet várt. A történelem kerekét forgatja vissza az Info13 Közhasznú Egyesület és a MÁV Nosztalgia Kft., amikor Kárpátalja Expressz néven 2011. szeptember 9-11-én második alkalommal indítja el különvonatát magyar szerelvénnyel Kárpátalja normál nyomtávú vonalára. Ebben az évben már négy országon át vezet az út, az Expressz a régi vasúti fővonalat követve Sárospatakon át a mai Szlovákián keresztülhaladva érkezik Csapra. A határvárosban az ott élő magyarok mellett az ukrán vezetők is kenyérrel és sóval várják az utazókat. Partium északi részén Érmihányfalva fogadja ünnepélyes keretek közt a vonatot, amely ezt követően a határt átlépve Debrecent érintve érkezik vissza Budapestre.

Ha a térképre nézünk, látjuk Kelet-Magyarországot, Szabolcsot és Szatmárt, az ország legszegényebb vidékét. Kárpátalja pedig Ukrajna egyik legelmaradottabb része. A velük határos Partium északi csücske a román állam területén és a Felvidék keleti végei Szlovákia területén sem bővelkedik a javakban – magyarázza Molnár Béla, a Kárpátalja Expressz főszervezője, a műsor vendége. – Ha a térképről lesöpörjük az országhatárok piros vonalát, látjuk, hogy ez egy földrajzi, egy gazdasági terület. Külön-külön nem életképesek, de ha együtt próbálnának boldogulni, erősek és sikeresek lehetnének”

A nézők az adást csütörtök reggel láthatják.

Szerkesztő: Becker Ágnes
Műsorvezető: Debreceni Mihály
Adás: 2011. július 29.,  péntek 5.23 (m1, m2)Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet