Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az Élet 250 kiló felett, eredeti címén My 600-lb Life, az amerikai TLC csatorna valóságshowja, melyben túlsúlyos, 250 kg fölötti embereket mutatnak be, akik az iráni-amerikai, Houstonban praktizáló sebészhez Dr. Younan Nowzaradanhoz fordulnak segítségért, hogy lefogyhassanak. Az orvos diétát ír elő számukra, és ha sikerült egy bizonyos testsúlyt elérniük, műtéttel segít tovább csökkenteni a súlyukat.

A közel 90 páciens közül sokan nagyon szép eredményeket értek el, de sajnos voltak, akik a komplikációk miatt a túlsúly következtében meghaltak. A TLC adón 2012-ben közvetített műsor nézettsége óriási volt, sokan követték nyomon azoknak az embereknek az életét, akik óriási túlsúlyuktól szerettek volna megszabadulni. Dr. Now, ahogy becenevén emlegették arról vált híressé, hogy tanácsait követve sok túlsúlyos ember élete változott meg drasztikusan.

Dr. Now és fia, Jonathan egy csapatban dolgoztak, összefogtak a közös cél érdekében. Jonathan a Megalomania nevű produkciós céget vezette, és ők készítették A világ legnehezebb nője című műsort, majd idővel ebből fejlődött ki, és lett önálló műsorrá az “Élet 250 kiló felett”.

Az első műsor tragédiával zárult

A világ legnehezebb nője Renee Williams 381 kilós volt, és Dr. Now segítségét kérte, miután 14 másik orvos elutasította. Dr. Now beleegyezett, hogy megoperálja, és egy sikeres gyomor bypass műtétet hajtott végre Renee-n. Sajnos 12 nappal a műtét után Renee tragikus módon életét vesztette egy szívroham következtében. Jonathan dokumentálta küzdelmét az Egyesült Királyságban kiadott dokumentumfilmben, Half Ton Mum címmel. Dr. Nowzaradant és altatóorvosát 2012-ben az egyik páciense, Michelle Park beperelte, azt állította, hogy a gyomorszalag-beavatkozása után egy méretes csődarab maradt a testében. Azt állította, hogy csak 2 évvel később találták meg, de ismeretlen okokból később elállt a pertől.

Nem minden az, aminek látszik

Bármennyire is tűnik úgy, hogy a valóságshow-k élőben közvetítik az eseményeket, bizony a forgatás sok esetben hamarabb elkészített történetekből áll össze. Dr. Now egyik páciense, Cynthia Wells azt állította, hogy csak a film forgatásakor és a műtét során látta Dr. Now-t, de ezenkívül állítólag egy másik orvos kezelte.

Dr. Now soha nem ígért hosszútávú sikereket, ha a beteg nem változtat életmódján. Nowzaradan azt is elmagyarázta a pácienseinek, hogy az általa végzett műtét segít a betegek anyagcseréjének manipulálásában, de körülbelül 5 év elteltével visszaállhat a régi állapot.

Dr. Now szerint létfontosságú, hogy a betegek változtassák meg az étkezési szokásaikat, ha ezt nem teszik meg, akkor ne is várjanak tartós eredményt. A fogyás a beteg és az orvos felelőssége egyaránt, Dr. Nowzaradan köztudottan sokszor azzal fenyegeti a betegeket: “Nem, ne egyél semmi többet, már 400 kiló étel van benned!”

Sokan azt gondolják, hogy Dr. Nowzaradan egyszerűen csak a pénzt és a tévés hírnevet látta ebben a munkában, de igazából gyakran nem kapott túl sok pénzt a betegek kezelése során. Nagyon sokat dolgozott, naponta akár 12-14 órát is, de nem mindig csak a pénz lebegett a szeme előtt, de természetesen azért nem vetette meg.

Dr. Now mindig azzal kezdte a kezelést, hogy egy személyre szabott étrendet írt elő a páciensnek, amely elég szigorú, de nagyon hatékony összeállítás volt. Az étrend napi adagokat és javaslatokat tartalmaz a betegek fogyásának elősegítésére. A gabonafélékre, a zöldségekre és a fehérjére összpontosít, és az egyik fő eledel a káposztaleves.

Nem mindenkin hajtott végre műtétet

Dr. Now ismert arról, hogy olyan betegeket kezel, akiket más orvosok elutasíthatnak. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig megoperálja azokat a betegeket, akikkel találkozik. Az egyik döntő tényező az, hogy súlyprobléma genetikai-e vagy sem.

A betegek többségének genetikai súlyproblémája van, míg a többiek csupán étkezési rendellenességekkel küzdenek. Ez utóbbi esetben nem hajt végre műtétet, hanem megpróbálja segíteni a pácienseket egy önkorrekciós fogyókúrában.

Dr. Nowzaradan szerint a pszichológiai segítség is elengedhetetlen, éppen ezért az ok és a tünetek kezelésére összpontosít. Egyes embereknél az étel olyan, mint egy biztonságos takaró, és stresszes helyzetekben nagyon jól bele lehet burkolózni. Dr. Now szerint a depresszió és az ételfüggőség nagyban összefügg, és nagyon fontos kezelni.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!