Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Vajon ez a megfelelő büntetés? – ezt a kérdést minden szülő felteszi magának, amikor meg kell büntetnie a gyerekét, de nem mindig sikerül a megfelelő fegyelmezést kiróni, és vannak, akik szerint egyes esetekben a büntetés mértéke meghaladja a kihágás súlyosságát.

Egyesek szerint ez történt például a 14 éves Angel Martinez esetében is, aki, miután szülei elutaztak, előbb alaposan lemosta a családi Range Rovert, majd fogta magát, és tett egy kört az autóval a csendes kertvárosi utcákban. Az aggódó szomszédok azonnal hívták a rendőrséget, akik pedig értesítették a szülőket, hogy a 14 éves fiú, akinek természetesen még nincs jogosítványa, egy kis „örömautókázásra” indult.

A szülők pedig egészen egyedi büntetéssel álltak elő: úgy döntöttek, elárverezik Angel összes holmiját, mindent, ami a fiú szobájában volt, miközben neki magának ott kellett ülnie a ház előtt, és végignéznie, ahogy a szomszédok kedvükre válogatnak márkás ruhái és drága elektronikai eszközei közt. Rövid időn belül minden gazdára talált, még a fiú ágya is.

„Sajnálom, hogy elloptam a szüleim autóját, és száguldoztam.” – állt egy nagy kartontáblán magyarázatképpen. A fiú édesapja, Ramon elmagyarázta, miért választották éppen ezt a büntetést: „Leginkább azért, hogy bocsánatot kérjünk a szomszédoktól. El is üthetett volna valakit. Nagyon komoly baj is történhetett volna.”

Angelt érzékenyen érintette a büntetés, de furcsa módon igazságosnak találta azt. A szomszédok véleménye azonban megoszlott a témában, és voltak, akik túlságosan szigorúnak találták azt. De a szülők, akik elárulták, nem ez volt fiuk első kihágása, úgy találták, éppen itt volt az ideje, hogy Angel megtanulja, nem tűrik el neki az ehhez hasonló viselkedést.

Bizonyos esetekben azonban éppen a szülők azok, akik túl szigorúnak találnak egy büntetést, és úgy érzik, közbe kell lépniük. Ez történt például Melissa McKinlay és lánya esetében is. A kamasz lányt azért büntették meg az iskolában, mert olyan farmernadrágot viselt, aminek a térdén volt egy szakadás, amit az iskolai szabályzat szigorúan tiltott. A büntetés egy egész napos felfüggesztés volt. Melissa először nem tulajdonított különösebb jelentőséget a dolognak, de amikor a lánya elmesélte neki, mivel indokolták a büntetést (hogy az öltözéke potenciálisan káros lehet a fiú diákokra, mivel elvonja a figyelmüket), úgy döntött, fel kell szólalnia, és nem csak saját lánya érdekében.

„Talán más farmert kellett volna viselnie” – írta egy nyílt levélben. „De miért kellene azzal törődnie, hogy egy bizonyos módon öltözzön, csak azért, hogy elkerülje a fiúk esetleges reakcióit?” Melissa szexistának nevezte a döntést, azt írta ez „az áldozat hibáztatása és megszégyenítése”, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiúkra senki nem szól rá, ha rövidnadrágban mennek iskolába.

Melissa lánya nem az egyetlen, aki a túlzott iskolai szigor áldozata lett. A 17 éves Erin Cox az iskolai röplabdacsapat kapitánya volt, és sportolóként fényes jövő állt előtte, de egy indokolatlanul szigorú iskolai büntetés miatt majdnem búcsút kellett mondania az álmainak. A lányt azért büntették meg, mert több másik diákkal együtt, ő is jelen volt egy vadul sikerült házibulin, amit a rendőröknek kellett feloszlatniuk. Erin csak azért volt jelent a bulin, mert egy barátnője felhívta őt, hogy segítségre van szüksége, hogy hazajusson, de ő maga nem fogyasztott alkoholt, és nem vett részt a buliban. Úgy tűnt azonban, hogy ezt senki nem veszi figyelembe.

A lány bírósági idézést kapott, és az iskola is súlyos büntetést szabott ki rá: nemcsak felfüggesztették, de a következő öt röplabdameccsétől is eltiltották, és megfosztották csapatkapitányi rangjától. Az ügy végül bíróság elé került, mivel Erin édesanyja igazságtalannak találta a döntést, annál is inkább, mivel az iskola a fiú sportolókat, akik szintén megszegték a szabályokat, nem sújtotta ilyen súlyos büntetéssel.

A bíró végül elutasította az ügyet, és Erinnek ki kellett várnia, hogy lejárjon a büntetése, de szerencsére az eset végül nem ártott sportolói karrierjének, és a lány a következő évben bekerült a Southern New Hampshire University röplabdacsapatába.

A nemek közötti megkülönböztetésre ugyanakkor nemcsak a büntetések terén van példa. A 9 éves Riley Morrison rajong a kosárlabdáért, és szerette volna beszerezni azt a cipőt, amit kedvenc játékosa, Steph Curry, is visel. Amikor azonban felfedezte, hogy a cipő nem kapható lányoknak való méretben, rendkívül csalódott volt, és úgy döntött, egy kézzel írott levéllel hívja fel példaképe figyelmét a dologra, mert tudta a sportolóról, hogy mivel két lánya is van, szívén viseli a női sportolók ügyét.

A levél végül el is jutott a híres játékoshoz, aki valóban nem hagyta szó nélkül az ügyet: azonnal válaszolt a kislánynak, és biztosította őt arról, hogy kapcsolatba lép a gyártókkal, és meggyőződik róla, hogy a cipőt ezután lányok számára is elérhetővé teszik, ráadásul ajándékként el is küldte rajongójának a cipő egy vadonatúj modelljét.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!