KezdőlapBulvárElhunyt Tina Turner - királynőként vonult be a rockzene történetébe, de az...

Elhunyt Tina Turner – királynőként vonult be a rockzene történetébe, de az élete maga volt a küzdelem

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Tina Turner a világzene egyik legütősebb neve volt. A „rock’n’roll királynőjeként” emlegetett ikonikus énekesnő több mint 50 éves, kiemelkedő karriert futott be, amely során számtalan nemzetközi díjat nyert, köztük 8 Grammyt is. Teltházas koncertek, örökzöld slágerek, lemez-kasszasikerek fűződnek a nevéhez. Ami azonban a magánéletét illeti, a dolgok nem voltak ilyen rózsásak számára.

A sorsa cseppet sem volt zökkenőmentes. Tina Turner túlélt egy boldogtalan házasságot, melyben a férje bántalmazta őt, aztán a legidősebb gyermeke öngyilkos lett, majd ő maga öngyilkosságot kísérelt meg, de amikor a második fia is meghalt, végleg összetört. A karrierjében szárnyaló művésznő élete drámák hosszú sora volt, de a végsőkig küzdött, és sosem adta fel.

Tina Turner 2023. május 24-én, 83 éves korában hunyt el. A szomorú hírt az amerikai énekesnő szóvivője is megerősítette. A The Guardian szerint bélrákban szenvedett.

„Tina Turner, a rock’n’roll királynője ma, 83 éves korában, hosszú betegség után elhunyt a Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában. Vele a világ egy zenei legendát és példaképet veszített” – állt a hivatalos közleményben.

Életének számos szerencsétlen pillanata ellenére a Tina Turner mindig mosolygott. Amit kifelé mutatott, abból senki se gondolta volna, hogy a tehetség kirobbanó vulkánja, a koncerttermeket megtöltő, áradó energia mögött szívszorító történetek és valódi tragédiák állnak, amelyeket nehéz elviselni.Tina Turner A boldogság te vagy (eredeti címén Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good) című könyvében őszintén írt az egész életútjáról. Nehéz, boldogtalan gyermekkora volt, mely egy romboló házassággal folytatódott. Bántalmazó férje fizikai és lelki sebeket hagyott rajta.

Mi több, a sikertelen házasság után a csőddel is szembe kellett néznie, és mindent elölről kellett kezdenie. 1968-ban volt egy öngyilkossági kísérlete, amiért az élet ismét bosszút állt rajta: 2018-ban, a fia, Craig öngyilkossága miatt kellett vezekelnie.

„Természetemnél fogva túlélő vagyok, de segítettek is, és amikor ezt mondom, nem a sikerre és a pénzre gondolok, bár mindkettővel megáldottak” – vallotta a díva néhány évvel ezelőtt a Vanity Fairnek.

A művésznő élete utolsó éveit a svájci Zürichben élte férjével, Erwin Bach-kal (64). Több mint 30 évig voltak együtt, és a kapcsolatuk későbbi éveiben is írt neki szerelmesleveleket. Tina Turner azt nyilatkozta a házasságáról a rajongóinak, hogy nagyon szerencsés, amiért a férfit maga mellett tudhatja.

„A segítség, amiről beszélek, a lelki életem volt, amelynek köszönhetően megérezhettem az igazi boldogságot, azt, ami elpusztíthatatlan, és ez nem függ az anyagi körülményektől, mindig változik. Ma a világ olyan szorongáson és instabilitáson megy keresztül, amilyet már nagyon régen nem tapasztalt. Amikor oly sok ember küzd az élet viszontagságaival, úgy éreztem, itt az ideje, hogy megosszam, hogyan ápoltam pozitív szellememet, és hogyan győztem le minden akadályt az életemben. Tudom, hogy ha nekem sikerült, akkor mindenkinek, aki elolvassa a könyvemet, szintén sikerülni fog” – nyilatkozta Tina Turner.

„Amikor 1968-as öngyilkossági kísérletem után a kórházban felébredtem, és rájöttem, hogy még mindig élek, szörnyen csalódott voltam. Akkor azt hittem, hogy a halál az egyetlen kiút a gyászomból. Aztán megértettem, hogy azért maradtam életben, mert volt egy célom, egy küldetésem, amit teljesítenem kellett. És ez reményt adott nekem. Nem sokkal később felfedeztem a buddhizmust, ami megváltoztatta az életemet” – fogalmazott a rock and roll királynője.

A rockzene legendájának számos egészségügyi problémával is meg kellett küzdenie. Szélütést kapott, veseelégtelensége volt, majd az orvosok bélrákot diagnosztizáltak nála.

E betegségek ellenére, amelyek bárkit padlóra küldenének, Tina Turner azt állította, semmit sem változtatna az életén: „Elfogadom az egész életutamat. Minden része hozzájárult ahhoz, hogy azzá váljak, aki ma vagyok, és most nagyon boldog vagyok” – fogalmazott.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet