KezdőlapBulvárJanet és Michael Jackson apja vaskézzel nevelte gyerekeit: nem szólíthatták őt apának

Janet és Michael Jackson apja vaskézzel nevelte gyerekeit: nem szólíthatták őt apának

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Janet Jackson emlékszik egy alkalomra, amikor az apja megütötte, de azt mondja, nem emlékszik, hogy valóban megérdemelte vagy sem.

Figyelemre méltó, hogy egyetlen család milyen sokkal járult hozzá a mai popzene kialakulásához. A Jackson család óriási sikere mögött pedig egyetlen ember áll, Joe Jackson, a családapa, aki vasököllel uralkodott gyermekei fölött.

Joe arról álmodott, hogy ő maga lesz ünnepelt világsztár, de amikor ez mégsem sikerült, úgy döntött, megszervezi gyerekei karrierjét, és rajta keresztül valósítja meg a saját álmait. A Jackson családban rengeteg volt a tehetség, és ezt kihasználva, Joe gyerekeinek mintegy felét gyereksztárrá tette, és így megszületett a Jackson 5. Ezután figyelmének nagy részét két gyerek, Michael és Janet kapták meg, és Joe gondoskodott róla, hogy igazi csillagokká váljanak, akikre még számos eljövendő nemzedék emlékezni fog.

De sajnos a sikernek súlyos ára volt

Joe soha nem kímélte a gyerekeit, és gyakran fizikailag is bántalmazta őket, ha nem úgy viselkedtek, ahogy azt elvárta tőlük. Még Janet – aki Joe gyerekei közül a legfiatalabb volt – sem menekülhetett az apai szigor elől. Az énekesnő még mindig emlékszik arra, hogy édesapja egyszer megütötte őt, amikor még kicsi volt.

„Nagyon fiatal voltam, nem lehettem több 8 évesnél, talán fiatalabb.” – mesélte Janet Jackson Piers Morgannek adott interjújában, a People magazin szerint. „Nem emlékszem, mit tehettem. Nem emlékszem, hogy valóban megérdemeltem-e. Apám azután egyszer sem ütött meg többé.”

Azonkívül, hogy Joe gyakorlatilag a gyerekei minden mozdulatát ellenőrizte, azt sem engedte meg nekik, hogy apának szólítsák. „Josephnek szólítottam.” – ismerte be Janet. „Egyszer megpróbáltam apának szólítani, és akkor azt mondta: ‘Nem, Joseph vagyok. Te Josephnek szólíthatsz.’ Ha egyszer elmondta neked, nem próbálkoztál még egyszer. Úgyhogy mindig Josephnek hívtam.”

Joe határozottan ragaszkodott ahhoz, hogy a gyerekei Josephnek, és ne apának szólítsák. Egyszer így indokolta meg ezt a döntését: „Ott van az a sok szaladgáló gyerek, és mindegyik azt kiabálja: apa, apa, apa! Szerintem ez furcsán hangzik. Nem igazán érdekelt, hogy hívnak, amíg meghallgatták, amit mondtam nekik, hogy sikeres legyen az életük.”

Bár Janet emlékszik rá, hogy apja rendkívül keményen bánt vele, elismerte, hogy idősebb testvéreinek sokkal nehezebb volt, mint neki. „Nagyon kemény apa volt. Amikor Randy bátyám és én megszülettünk, azt hiszem, a szüleim eléggé elfáradtak. Kilenc gyerek születése, és ezek felnevelése nehéz lehetett. Az idősebb testvéreim azt mondták, nekünk könnyű dolgunk volt. A szüleim sokkal engedékenyebbek voltak velünk. De én mindig azt hittem, hogy nagyon szigorúak velem.” – mesélte Janet Jackson.

Minden szenvedés ellenére Janet úgy véli, hogy az apja jó szándékból cselekedett, de a módszerei nem mindig voltak megfelelőek.

„Azt hiszem, a jó szándék vezérelte, és csak a legjobbat akarta a gyerekeinek. Azt gondolom, az, ahogy bizonyos helyzetekben eljárt, nem volt a legjobb út, de elérte a célját. Ez talán azért volt így, mert őt így nevelték, azt tette, amit a legjobbnak tartott, nem tudott ennél jobbat.”

Janet megvédte az édesapját, és hozzátette: „Tudom, hogy szeretett engem. Ez nem is kérdés – tudom, hogy szeretett, és mondta is nekem. Voltak problémái, amik abból adódtak, ahogy nevelkedett. Megvoltak a maga módszerei, azt hiszem, a legjobbat tette, amit csak tudott, és azt hiszem, csodálatos munkát végzett velünk – a végeredményt nézve – de nem tudom, hogy egyet értek-e azzal, ahogy mindezt megtette. De rendben vagyunk.”

Michael, a pop királya is többször elismerte, hogy apja bántalmazta a hírnév és a siker érdekében. De ő is megvédte az apját: „Isten áldja apámat, mert csodálatos dolgokat művelt, és nagyszerű volt. Egy zseni volt.”

Mielőtt 89 éves korában elhunyt volna rákban, Joe elismerte, hogy apaként kemény volt a gyerekeivel, de azt is elmondta, hogy eredményeket produkált. „Örülök, hogy kemény voltam, mert nézd csak, mire jutottam.” – mondta Piers Morgannek. „Olyan gyerekeim vannak, akiket mindenki szeret az egész világon. És akik mindenkivel jól bánnak.” – tette hozzá.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet