Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Gyönyörű őszbarna a szemed, akár az édesanyádnak, és magas vagy, akár az apukád. Gondolkodtál már azon, vajon mely tulajdonságaidat örökölted még a szüleidtől? Nemcsak a fizikai jellemzőket kapjuk ajándékba a felmenőinktől, hanem ennél jóval többet!

Íme néhány hihetetlen közülük:

1. A magas koleszterinszint

Bár azt hinnénk, a vérben mért magas koleszterinszint elsősorban az életstílusunktól függ, ennek genetikai okai is lehetnek. Nagyjából 1 személy az 500-ból rendelkezik ezzel a furcsa génmutációval, melynek köszönhetően bármit is fogyasszon, a vérében úgyis túl fog termelődni a koleszterin.

2. A kopaszság a férfiaknál

Egyike azon géneknek, melyek hatására a felnőtt férfiak kopaszodni kezdenek, az anyától származó X-kromoszómában rejlik. Az apától származó gének is befolyást gyakorolnak a folyamatra, akárcsak a környezeti hatások, ám egyik sem vezet oly biztos eredményhez.

3. Az oktatásban tapasztalt sikerek

Meglepő, de 55%-ban ezt is a szüleinktől örököljük. Amennyiben a felmenőink remekül teljesítettek az iskolában, akkor mi is komoly sikereket érhetünk el az oktatás terén.

4. A kávé iránti szeretet

Úgy tűnik, van valami igazság abban, amikor azt hallod, egyesek képtelenek kávé nélkül élni. Ezeknél a személyeknél bizonyos gének ugyanis lassabban dolgozzák fel a koffeint, így folyamatos adagolásra van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

5. Az ifjúkori cukorbetegség

Ez a 2-es típusú diabétesz egyaránt fellép a gyerekeknél vagy a tinédzsereknél, akik egyébként aktív életet élnek. A kór egy génmutációnak köszönhető, melyet a szülőktől örököltünk, ugyanakkor az egészségtelen életmód is fontos szerepet játszhat a kialakulásában.

6. Színvakság

Általában a férfiak ütköznek olyan nehézségekbe, hogy képtelenek felismerni bizonyos színeket. Ezt szintén egy génmutáció okozza, mely anyai ágon öröklődik.

7. Laktózérzékenység

Normális jelenség, hogy az évek múlásával egyre kevésbé tudja feldolgozni a szervezet a laktózt. Ám a tény, mely szerint a felnőttek 65%-a nem képes megemészteni a tejcukrot, az már bizony betegség, mely szintén öröklődik.

8. Személygépkocsivezetési képesség

A lakosság 30%-ban megtalálható egy olyan géncsoport, mely megnehezíti a tájékozódást, a reakcióidőt és az emlékezőképességet. Ezeknek az embereknek könnyen el lehet terelni a figyelmét, így ők jóval gyakrabban szenvednek el közúti baleseteket.

9. A rossz látás

Amennyiben mindkét szülő látás-problémás, akkor 50%-ban fennáll az esélye annak, hogy a gyereküknek is hasonló látási nehézségei lesznek.

10. A népszerűség

Hihetetlenül hangzik, de a népszerűség titka a génjeinkben rejlik. A Harvard Egyetem kutatói szerint, a humanizmus kialakulásának idején azok a személyek álltak a figyelem középpontjában, akik fontos információkkal rendelkeztek az élelemről és a veszélyekről. A génjeiket aztán az utódaik örökölték.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!