Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Kezdjük az egészet rögtön egy megrázó ténnyel: az emberek többségének olykor fogalma sincs arról, hogy mit eszik meg. Ezt alátámasztja az is, hogy sokszor kétes az élelmiszerek eredete, nem tudni, hogy génmódosított alapanyagok felhasználásával készült-e az adott termék vagy sem. És akkor még nem is beszéltünk a gyorséttermek világáról…

6 étel, ami olyan összetevőket tartalmaz, hogy legközelebb kétszer is meggondolod, hogy eszel-e belőle!

Ebben a cikkben olyan termékekről fogunk tárgyalni, melyek első ránézésre ártalmatlannak tűnnek, de ha jobban beleássuk magunkat abba, hogy milyen anyagok felhasználásával készítik, soha többet nem akarjuk majd fogyasztani ezeket.

1. Diétás üdítők

A hagyományos üdítőitalok telis-tele vannak cukorral, ami már alapból rendkívül egészségtelen. Vegyük csak például a Montain Dew nevezetű üdítőt: egy félliteres adagban 12 teáskanálnyi cukor van.

Ezen cukros üdítők helyettesítésére pedig feltalálták a cukormentes üdítőket, dehát az ízt valahogyan meg kell őrizni, nem igaz? Ahhoz, hogy ezekben a termékekben is a szokásos íz köszönjön vissza, olyan anyagokat használnak fel, mint az aszpartám, aceszilfám-K, és még számtalan érdekes nevű ízfokozó, melyek komoly mellékhatásokat válthatnak ki a szervezetből: depresszió, emésztési problémák, ízületi fájdalmak, anyagcsere problémák, idegrendszeri rendellenességek.

2. Konzervparadicsom

A friss paradicsomnál nincs egészségesebb és ízletesebb zöldség, ám a konzervált verziója cseppet sem rendelkezik ilyen jó tulajdonságokkal. A konzervparadicsomban jelentős a biszfenol-A (BPA) szintje, ami egy szintetikus ösztrogén, így hosszútávon akár reprodukciós problémákat is előidézhet. A BPA a konzervdobozból szivárog bele a benne található termék összetételébe, ezért ha tehetjük válasszunk üvegben tárolt verziót.

3. Mikrós popcorn

Még a régi időkben ütötte fel a fejét egy történet, melyben a pattogatott kukorica gyárban dolgozó munkások egy „popcorn-tüdő” nevezetű tüdőbetegséget „kaptak el”. A dolog mögött a vajaromában található diacetyl nevezetű anyag áll, amely akár visszafordíthatatlan tüdőproblémákat is képes okozni. Átmeneti szinten köhögést, légzésnehézséget, zihálást, fáradtságot, fejfájást, lázat és hányingert okozhat. Hogy mi lenne a megoldás? Igazi vajjal ízesítsd a pattogatott kukoricád!

4. Halrudacskák

A „halrudacskák” összetétele cseppet sem azt tükrözi, mint amit a neve mutat. Főleg, mióta a tengeri rák ára a magasba szökött, azóta a halrudakat gyártó cégek más dolgokkal kénytelenek kiváltani azt. Az őrölt halpüréhez (ami számtalan féle halból készülhet) fűszerkeveréket adnak, ami önmagában még nem is akkora baj, ám ahhoz, hogy hófehér, halszerű textúrát érjenek el, keményítőt, nátrium-glutamátot és fogyasztásra alkalmas gumit kevernek a masszához.

5. Csirkefalatkák

Biztosan te is rendeltél már a gyorséttermekben csirkefalatkákat, de tudtad azt, hogy azok elkészítéséhez közel 40 (!) féle anyagot használnak fel? Csakhogy párat említsünk: alumíniumfoszfát, módosított keményítő, kukoricakeményítő, monokalcium-foszfát, tiramin-mononitrát, ételszínezék – többek között ebből állnak össze mindenki kedvencei, a csirkefalatkák. Az igazi hústartalom csupán 40%, a többi pedig az „adalékanyag”. Nemcsak a kalóriatartalma magas, hanem még egészségtelen is, legközelebb is csirkefalatkát fogsz rendelni?

6. Fehér kenyér

A teljes kiörlésű kenyerekkel ellentétben, melyek magas rosttartalmuk révén egészségesek, a fehérvkenyér a szervezet csendes gyilkosa. A finomított lisztből készült fehér kenyér fogyasztás után hirtelen löki a magasba a vér glükóz szintjét, ezért nemcsak a diabéteszeseknek tiltólistás, hanem az egészséges személyek is jobb, ha mellőzik.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!