Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A nyár nagyrészét a szabad levegőn töltjük, emiatt a rovarcsípések is gyakoribbak, mint más évszakokba. Ezek viszketnek, begyulladnak és ez nagyon kellemetlen.

6 típusú rovarcsípés, amivel te is találkozhatsz idén nyáron (így kezeld ezeket)!

A rovarcsípések könnyen kezelhetőek bizonyos krémekkel, antihisztaminnal, de esetenként allergiás reakciót vagy ödémát idézhetnek elő. Íme néhány módszer, ami segít felismerni és kezelni őket.

1. Pókcsípés:

A pókoknak több ezer fajtája ismeretes és bár nem rovarok, érdemes megemlíteni őket is. A fekete özvegy és a barba remetepók csípése a legveszélyesebb, de térségünkben ezek nem élnek. Néhány embert fájdalmak és görcsök kínozzák, ha megcsípi őket egy fekete özvegy. Általában egy pókcsípés helyén piros, viszkető folt keletkezik. A legtöbb pókcsípés nem mérgező és otthon kezelhető. Szappanos vízzel mossa meg az érintett felületet és vigyen fel rá antibiotikumot tartalmazó kenőcsöt, majd tegyen rá hideg borogatást, hogy enyhítse a fájdalmat és a duzzanatot. Az antihisztamin is hasonlóan enyhíti a panaszokat.

2. Szúnyogcsípés:

A szúnyogok arról ismertek, hogy betegségeket terjesztenek. Általában egy szúnyogcsípés pirosodással és viszketéssel jár, de mivel vérrel táplálkozik, betegségeket is okozhat (ez igaz bármire, ami vérrel táplálkozik), mint például a malária, a sárgaláz vagy a Zika vírus. A csípések allergiás reakciót válthatnak ki, beleértve a csalánkiütést, hólyagosodást, hányást vagy légszomjat. Amennyiben ezeket vagy más tüneteket tapasztal a csípés után (láz, fejfájás stb.) forduljon orvoshoz.

3. Kullancscsípés:

A kullancsok esetében is tartanunk kell a betegségektől. A betegségek közé soroljuk a Lyme-kórt, a Nyugat-nílusi vírust, a Sziklás-hegységi foltos lázat, agyhártyagyulladást és a tularémiát (nyúlpestis). Ezek előfordulása földrajzi területhez kötött. Az említett betegségek tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez, de némelyikhez kiütés is társul. Ha a csípést követő három hét alatt influenza-szerű tüneteket tapasztal, forduljon orvoshoz. A legtöbb esetben a kullancscsípés antibiotikummal kikezelhető, de mindenekelőtt fontos diagnózisra van szükség.

4. Bolhacsípés:

A bolhák elsősorban a kutyákon és a macskákon élősködnek, de az embert is megcsíphetik.

A bolhacsípés következtében apró piros, viszkető pöttyök jelennek meg, leggyakrabban a lábakon és a bokán. Fontos, hogy ne vakarja el a csípést, ugyanis a bolha csípéskor ürüléket hagy a bőrön, ami a bőr alá kerülve fertőzést okozhat. A bolhacsípés elsődleges tünete a viszketés, de allergia esetén légzési nehézségeket okozhat. Az elfertőződött bolhacsípés megtelik gennyel. A szájon át bevett antihisztamin vagy helyi kenőcs segít megszabadulni a viszketéstől vagy az allergiás reakciótól. A meleg fürdő segíthet, de kerülje a forró zuhanyt, mert az elősegíti a viszketést. Kijelenthetjük, hogy a bolhák sokkal inkább idegesítőek, mint veszélyesek, de vannak helyek, mint például Új-Mexikó, ahol pestist vagy más életveszélyes betegségeket hordozhat.

5. Hangyacsípés:

Az összes hangya közül a tűzhangya csípése a legkellemetlenebb, ugyanis nagyon agresszíven támad, ha megzavarják, izzó fájdalmat hagyva maga után. A hangyacsípés nem csak fáj, de viszket is. A helye kipirosodhat, megduzzadhat és begennyezhet. A leghatékonyabb, ha szappanos vízzel lemossuk a csípést, majd törölközőbe csomagolt jeget helyezünk rá nagyjából 10 percig. Az antihisztamin is enyhíti a viszketést. Aki nem allergiás rá pár óra alatt helyrejön, de előfordulhat, hogy pár napig is elhúzódik. Allergia esetén légzési nehézségek, összeszorult torok és heves szívdobogás jelentkezhet. Ha ezeket tapasztalja, forduljon orvosához vagy egyenesen a sürgősségi osztályhoz.

6. Tetűcsípés:

A tetű a gyerekek esetében sokkal gyakoribb, mint a felnőtteknél, ugyanis játék közben könnyen összeérhet fejük, így a rovar könnyedén átmászhat. Viszketést okoz a fejbőrön vagy akár a fül és nyak környékén. Serkéit (petéit) a hajszálakra rögzíti, ez úgy mutat, mintha korpás lenne az illető haja. A fejbőr gyakori viszketése tetűre utalhat. Ez az élősködő nem hordoz betegségeket, viszont igencsak kellemetlen.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!