Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Hányan élnek úgy a párkapcsolatukon belül, hogy észre sem veszik, hogy milyen hosszú évek óta már az érzelmi zsarolás rabjaivá váltak? Igen, sajnos sokan csak nagyon későre eszmélnek rá, hogy akit a legjobban szeretnek, milyen játszmákat űz vele.

Viszont, ha rájövünk sem olyan könnyű helyén kezelni egy ilyen viszonyt, mivel akik az érzelmi zsarolás eszközével élnek eléggé megingathatatlanok. Jól kössük fel a gatyánkat, ha szembe akarunk szállni a manipulátorokkal, mert nem lesz könnyű megvédeni magunkat.

Mindenesetre a felszabaduláshoz vezető első lépés nem más, mint magának a helyzetnek a felismerése. Ha ez sikerül, akkor már sokkal tudatosabban vagyunk képesek odafigyelni a saját lelki biztonságunkra, hogy elkerülhessük az esetlegesen kialakuló lelki traumákat.

1. A saját hibáikért benned keltenek bűntudatot

Az érzelmi zsarolás egyik alap ismerve a másokban való bűntudatkeltés. Hiába teszel meg te mindent, úgyis valamilyen módon meg fogják próbálni rád kenni a felelősséget. Ha elkésnek egy megbeszélt találkozóról, akkor azért leszel te a bűnös, mert nem határoztad meg a pontos időt, ha elfelejtik visszahozni egy rég kölcsönkért könyvedet, akkor azért leszel te a hibás, mert nem emlékeztetted őket.

2. Mindig ők tetszelegnek az áldozat szerepében

És itt már láthatjuk is az előző pontnál leírtaknak a másik oldalát is. Egész egyszerűen menekülnek a felelősség elől és képtelenek vállalni a tetteik következményét.

3. A szavaik sosem egyeznek a tetteikkel

Az érzelmi zsarolók mesterien képesek csűrni csavarni a szavakat ahhoz, hogy elérjék amit akarnak. Betartatlan ígéretek, üres szavak, hízelgés, manipulálás, hazudozás – ezekkel mind számolj, ha egy ilyen ember közelében vagy.

4. Mindennel kapcsolatosan képesek hazudni

Ezek az emberek szokva vannak, hogy úgy mozgassák a szálakat, ahogyan az számukra a legjövedelmezőbb, ezért nem riadnak vissza, ha imitt-amott ki kell színezni egy történetet, vagy ha újat kell kitalálni ahhoz, hogy másokat rávehessenek valamire.

5. Mindig számukra a legrosszabb az élet

Szinte mindenkinél jobban képesek sajnáltatni magukat, és még a legszomorúbb történetnél is képesek egy sokkal szívcsafaróbbat kitalálni azért, hogy a figyelem rájuk irányuljon.

6. Elhitetik veled, hogy a csatát te nyerted

Úgy alakítják a beszélgetést, hogy a végén úgy érzed, elég ügyes kompromisszum született mindkét részről, de ha kicsit logikusabban nézed végig a dolgokat, akkor rájössz, hogy eléggé kibabrált ismét veled.

7. Remekül színlelik az együttérzést

Szinte bármire képesek azért, hogy elnyerjék a bizalmadat, mert tudják, hogy szimpátia révén könnyebb bárkit bármire is rávenni. Ne dőlj be annak, ha azt mondják számukra te vagy az első, hisz ahogyan már említettem, ezek csak üres szavak.

Ha sikerül ráeszmélned, hogy nyakig ülsz egy ilyen kapcsolatban, akkor ideje elhatározni magad és kiszabadulni a manipuláció fogságából.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!