Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Te sem érted miért vagy tele folyton kék-zöld foltokkal? Most megtudhatod, mi okozza a zúzódásaidat és hogyan szabadulhatsz meg tőlük.

7 ok, ami miatt zúzódások jelennek meg rajtad, csak úgy a semmiből

A zúzódások olyan enyhe sérülések következményei melyek a bőr felszíne alatt keletkeznek. De mi van akkor, ha folyton újak jelennek meg, anélkül, hogy emlékeznél rá, hogy mi is okozta őket?

A zúzódások okai, az ütődéseken kívül:

1. Az étrend-kiegészítők

Egyes étrend-kiegészítők hozzájárulhatnak a megmagyarázhatatlan zúzódások megjelenéséhez. A fokhagyma, a gyömbér, az Omega-3, az E- vitaminok is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez, ezért fontos, hogy mielőtt ezeket fogyasztanád, beszélj a háziorvosoddal.

2. Ha nő vagy

Sajnos a nem egy nagyon fontos faktora a zúzódások megjelenésének. A nők teste sokkal hajlamosabbak a zúzódások megjelenésére.

3. A korod

A korod előrehaladtával a bőröd egyre inkább kivékonyodik, és a véredények is egyre gyengébbek lesznek. Ez a két ok a zúzódások gyakoribb megjelenéséhez vezet.

4. Ha véroldó tablettákat szedsz

Ha olyan gyógyszert szedsz, amely miatt folyékonyabb lesz a véred, előfordulhat, hogy zúzódások jelennek meg rajtad, már nagyon enyhe sérülések következtében is.

5. Ha vérzékenységben vagy von Willebrand-szindrómában szenvedsz

Mindkét betegség hozzájárul a zúzódások megjelenéséhez. A vérzékenység megnehezíti a vér megalvadását, és a zúzódás veszélyét is magában hordozza. A von Willebrand-szindróma főként orrvérzés és erős menstruációs vérzés tüneteivel jelentkezik.

6. Antidepresszánsokat szedsz

A fluoxetin, a szertralin, citalopram és a bupropion kölcsönhatásba kerülnek a vérlemezekkel, amelyek gyakoribb zúzódásos foltok megjelenéséhez vezetnek.

7. Vitaminhiányod van

A C és K-vitamin hiánya a zúzódások gyakori megjelenéséhez vezet, amelyek gyakran megjelennek a bőr felületén.

Hogyan szabadulj meg gyorsan a zúzódásoktól?

Nos, nincsenek jó híreink ha gyorsan szeretnél megszabadulni ezektől a csöppet sem esztétikus foltoktól. A zúzódások gyógyulása akár két hétig is eltarthat. Azonban mégis van egy egyszerű megoldás. Azonnal a zúzódások megjelenése után, tegyél jeget egy zacskóba és jegeld a zúzódások helyeit kb. tíz percig. Ez leszorítja a véredényeket és megakadályozza a vér továbbterjedését.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!