Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A mostohaszülők pontosan olyanok, mint a biológiai szülők, ami a szeretetet, a felelősségteljességet, a gyerekeikre szánt időt és gondoskodást illeti. Azonban van pár lényeges dolog, melyet biztosan nem tudtál az örökbefogadásról, de érdemes lenne értesülnöd róla.

Az adoptáció egy összetett folyamat, és a családi kapcsolatok, melyeket eredményez, semmivel se másabbak, mint a biológiaiak. A mostohaszülők is zsúfolt program elébe néznek, melynek alapja a gyerekkel való időtöltés, a szeretet és a gondoskodás. Szóval nem érdemes különbséget tenni a két családforma között, ugyanis mindkettő esetében a gyerekvállalásra való felkészülés és a családalapítási vágy a legfontosabb.

Sokan azonban előítéletekkel állnak hozzá az örökbefogadáshoz, és az általános tapasztalatok szerint, a társadalmunk (sajnos) még nem nyitott az effajta „más” kapcsolatok felé. Mint ahogyan a fogyatékosság elfogadásával is folyamatos problémáink vannak, és még sorolhatnánk.

Igazából nincs egy több lépésből álló helyes hozzáállás az örökbefogadáshoz. Mindössze egy kis empátiára van szükség – hogy belehelyezzük magunkat a másik cipőjébe, hogy a saját elveinken túl képesek legyünk mások szemével is látni a világot, és ahelyett, hogy ítélkeznénk, idegenkednénk tőle, és szóvá tennénk a véleményünket, előbb inkább gondoljunk az indokokra és a miértekre, melyek e döntésekhez vezettek.

És ha már itt tartunk, van néhány dolog, melyeket az örökbefogadó szülők is meg szeretnének osztani veled:

1. Sose kérdezd őket arról, miért nem született saját gyerekük

Bármennyire is érdekel, ezt sosem etikus megkérdezni tőlük. Egyrészt azért, mert a kérdésnek kényszer-íze van, mintha nagy kétségbeesésükben ez lett volna az utolsó lehetőségük a családalapításra. Másrészt, a gyereknek is kényelmetlen fültanúja lenni egy ilyen beszélgetésnek. Magyarán, nem szorulnak sajnálatra, sem vigasztalásra. Ők átlagos szülők, átlagos gyerekekkel, mindössze biológiai kötelékek nélkül.

2. Mindegyik örökbefogadási procedúra más és más

Mint ahogyan két egyforma terhesség sem létezik, úgy két azonos adoptáció sem fordul elő. Míg egyes párok éveket várnak arra, hogy magukénak mondhassák a szívüknek kedves gyereket, addig mások néhány hónapon belül már boldog szülők lehetnek.

„Azt hittük, rengeteget kell majd várnunk az örökbefogadásra, de szinte azonnal kiválasztottak minket a listáról. A fiúnk mindössze 4 napos volt, amikor adoptáltuk őt, a jogi folyamatokat pedig ebben az évben zártuk le. Nagyon szerencsések voltunk, hogy mi lehettünk a kivételek.” – mesélte el az élményeit April Dunham-Filson, mostohaanya.

3. Sose kérdezd, honnan származik a gyerek

„Az embereknek már tudniuk kellene, hogy amiért egy más népcsoporthoz tartozik a gyerekem, az még nem jelenti azt, hogy más országból adoptáltam őt. Ahogy nő a kislányom, ezek a beszélgetések egyre gyakrabban fordulnak elő, nekem pedig mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy a lehető legjobban megértessem vele, mi történik. Az ilyen kérdések bizonytalanságot eredményeznek, és azt a benyomást keltik a gyerekben, hogy képtelen beilleszkedni az új családjába. Tehát, jobb elkerülni őket.” – magyarázza Julia, egy másik nevelőanya.

4. Valamennyi örökbefogadás jelentős változást jelent a gyermek számára

Teljesen függetlenül az adoptálási körülményektől, az örökbefogadott gyerek kiszakad a biológiai családjából, és ahogy felcseperedik, ez egyre inkább frusztrálhatja vagy elszomoríthatja őt.

„Sokszor az adoptáció traumát is jelent, a biológiai anyának az elvesztését. A kislányom most 4 éves, de sokszor kéri, hogy beszéljünk az édesanyjáról, aki Kínában él. Én meg folyton arra ösztönzöm, hogy merje kinyilvánítani az érzéseit.” – osztja meg Brynn Contino, egy anyuka, aki 6 gyereket fogadott már örökbe, többek között egy kínai kislányt is.

5. Nem kell ismételgetni, mennyire szerencsések a gyermekeik

Bár udvariasnak tűnik ezt hangoztatni, igazából a mögöttes értelme az, amitől jobb, ha megkíméljük az örökbefogadó családot, és főként a gyereket.

„Nem helyes ilyesmit mondani a gyerekek előtt, hiszen akaratlanul is elszomorodnak azt gondolván, a biológiai szüleik biztosan nem akartak gondoskodni róluk. Mi vagyunk a szerencsések, amiért minket választottak, hogy felneveljük őket.” – érvelt Julia.

6. Sose tedd oda az örökbefogadott szócskát, ha a gyerekekről beszélsz

Az adoptált gyerekek a család tagjai. Ha folyton szembesítik őket azzal, hogyan váltak családtagokká, annak sok negatív következménye lehet. Ők is teljes jogú gyerekei a szülőknek, biológiai vonal nélkül.

7. Ne gondold, hogy az örökbefogadó szülők különleges támogatásra szorulnak

Mint ahogyan bárkinek segítség kell, míg belerázódik az új élethelyzetbe, míg beletanul a szülői szerepbe, addig az adoptív szülőknek is idő kell, hogy felvegyék a ritmust. Egyébként nem alkotnak egy különleges csoportot, akiket esetleg szánni kell, és nem is kell őket kiközösíteni, főként ha egyedülálló nevelőszülőkről van szó.

„Amennyiben úgy döntesz, örökbefogadsz egy gyermeket, és nincsen partnered, jó ha megbizonyosodsz előtte, hogy a családod és a barátaid melletted állnak majd. A kapott segítség és a támogatás pontosan olyan, mintha te magad hoztad volna világra a gyermeked.” – fogalma Jessica, egyedülálló anya.

8. Ne kérdezd őket arról sem, hogy gondoltak-e a jövőre

Semmiképp se hozd fel a témát, hogy vajon mi lesz, amikor a gyerek felnő, esetleg hogy nem-e félnek attól, hogy a gyermeküknek egyszer fontosabbak lesznek a biológiai szülei. Az örökbefogadó szülők eltérő módon értelmezik ezt a kérdést. Vannak, akik támogatnák a gyermeküket abban, hogy felkutassa az igazi szüleit, de vannak, akiket érzékenyen érint a téma, és mindent megtennének, csak hogy elkerüljék a helyzetet. Lényeg, hogy nem a te dolgod nyomozást indítani az ügyben.

„Mint nevelőszülő, gyakran gondolok arra, vajon mit fogok tenni, amikor a kicsi szeretné felkeresni a biológiai szüleit, és rettegek attól, hogy netán akkor majd őket választaná. Szóval ez nem az a téma, melyről szívesen beszélnék…” – árulta el Jessica.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!