KezdőlapÉletmód8 embertípus, aki soha nem érdemelne második esélyt

8 embertípus, aki soha nem érdemelne második esélyt

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Mindannyian csalódtunk már emberekben az életünk során, és bocsájtottunk meg nekik, függetlenül attól, hogy hányszor gázoltak át az érzéseinken. Léteznek azonban bizonyos típusú emberek, akik a pszichológia szerint egyszerűen nem érdemelnek második esélyt – úgy a barátság, mint a szerelem terén.

Itt nem arról van szó, hogy az első tévedésnél ki kell őket pucolnod az életedből! Valamennyien követünk el hibákat… De vannak olyan viselkedési formák, amelyek egyértelműen figyelmeztető jelek, amiket semmiképp nem szabad félvállról venned. Ők sajnos olyan emberek, akik nem biztos, hogy megérdemlik az idődet és az érzéseidet.

1. A sorozatos árulók

A pszichológia egyik alapelve, hogy a múltbeli viselkedés jó előrejelzője a jövőbeli viselkedésnek. Ha valaki ismételten cserbenhagyott téged, elárulta a bizalmad, akkor ideje lapoznod. Ezerféle módja lehet az árulásnak, a megcsalástól a hazugságon át a hátba támadásig. Itt nem az a lényeg, hogy ne légy megbocsájtó, hanem az, hogy védd a saját érzelmi jóléted és méltóságod.

2. Érzelmi manipulátorok

Ők a bűntudatkeltés és az áldozati bárány megjátszásának nagymesterei, akik azt az érzést keltik benned, hogy te vagy a hibás, még akkor is, ha ez nem igaz. Ha valaki folyamatosan manipulálja az érzéseidet, a saját hasznára, nem valószínű, hogy változtatni fog a módszerein. Második esélyt adni egy ilyen embernek pedig csak még több szívfájdalomhoz vezet.

3. Akik csak elvesznek, de cserébe nem adnak soha semmit

Egy olyan kapcsolat, ahol az egyik fél csak elvesz és soha nem ad vissza, kimerítő lehet. Ők gyakorlatilag a saját érdekeiket nézik, és hidegen hagyják a te igényeid, érzéseid. Kihasználják a nagylelkűséged, és akár társfüggőségbe is taszíthatnak. De valahányszor megbocsájtasz nekik, még több csalódásra számíthatsz.

4. Az önszabotőrök

Bár úgy tűnik, őket minden esetben támogatni kell, valójában nem érdemes. Következetesen aláássák a saját sikerüket és boldogságukat azzal, hogy rossz döntéseket hoznak, ellökik maguktól azokat, akik törődnek velük, vagy nem hajlandók felelősséget vállalni a tetteikért.Bárhogy is szeretnél segíteni nekik, fontos megértened, a változásnak belülről kell jönnie. Amíg ők erre nem képesek, addig semmi nem szab gátat az önpusztító viselkedésüknek. A szakmai segítség itt többet ér a második esélynél.

5. Az örökös hazudozók

A bizalom alapvető fontosságú bármilyen kapcsolatban, és ha ez a bizalom egyszer megtört, hihetetlenül nehéz helyreállítani. Az örökös hazudozók képesek beférkőzni a bőröd alá úgy, hogy még te fogsz kételkedni a saját ítélőképességedben. Ha van rá példa az életedben, ideje elgondolkodnod azon, hogy megéri-e neked ez az áldozat. Egy őszinteségre és tiszteletre épülő kapcsolat mindennél többet ér.

6. A bántalmazók

A bántalmazás bármilyen formája elfogadhatatlan! A bántalmazók ügyesek a manipulációban, és képesek elhitetni veled, hogy te tehetsz róla. Lehet, hogy bocsánatot kérnek és megígérik, hogy megváltoznak, de ez aligha történik meg.

Te nem vagy felelős a tetteikért! És főként nem te vagy az oka a bántalmazásuknak! Tiszteletet és kedvességet érdemelsz. Helyezd a saját biztonságod mindenek elé! És kérj segítséget… nem kell egyedül megbirkóznod vele.

7. Akik sosem kérnek bocsánatot

A bocsánatkérés az erő gesztusa – a megbánást, a hibák elfogadását és a változásra való hajlandóságot mutatja. Azok, akik soha nem kérnek bocsánatot, nem ismerik el a hibáikat, és a tetteikért való felelősséget sem vállalják.

Háríthatnak, kifogásokat kereshetnek, nem egyenesek. Ha második esélyt adsz nekik, mintha jóváhagynád, hogy következmények nélkül újra megbántsanak téged. Ennél te jóval többet érdemelsz.

8. A nárcisztikusok

A nárcisztikusok a báj és a manipuláció mesterei, gyakran éreztetik veled, hogy különleges és szeretett vagy – egészen addig, amíg nem vagy az. Felfújt önérzettel rendelkeznek, és ragaszkodnak az állandó figyelemhez, csodálathoz.

Általában figyelmen kívül hagyják vagy lekicsinylik mások érzéseit, és hiányzik belőlük az empátia. Második esélyt adni nekik egyenlő lehet az önmegtagadással. Ezt az áldozatot pedig senkiért nem érdemes meghozni, bármennyire is fontos legyen neked.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet