Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Kérdeztük már meg egy kisgyerektől, hogy számára mi a szép a karácsonyban? Mitől különlegesebb, mint mondjuk a születésnapja? Miért várja mindig, és mi varázsolja el?

Hagyományok a gyerekek szemében

Manapság talán már csak a gyerekek azok, akik igazán tudják élvezni az ünnepeket. Úgy véljük, a karácsony az ajándékok miatt kecsegtető a gyerekek számára, de gondoljuk át még egyszer: a karácsonyfa díszítése a családdal, az ünnepi sütemények, családi látogatások; ezek mind-mind egyaránt szerepet játszanak mindebben.

Eltúlzott érzelmek

A gyermekeken ilyenkor jól megfigyelhető, hogy mintha egész nap szorongnának. Sőt! Ez a szorongás már Mikulás napján megkezdődik. Jobban belegondolva nem is csoda. Az iskolában, óvodában, rádióban, tévében, interneten… mindenhonnan csak úgy árad az ünnepi jókívánság, anekdota, reklám, cirkusz, bábszínház. A gyerekek még nem tudják ezeket teljes egészében elkülöníteni egymástól és egyenként értelmezni. Számukra ez az időszak egy információs cunami, amit csak úgy tudnak kezelni, ha szorongás lesz úrrá rajtuk. Üljünk le velük beszélgetni, hadd mondják el, hogy milyen terheket viselnek ilyenkor a szívükön.

A stabilitás

A gyerekek számára fontos biztosítani néhány állandó dolgot, amíg kellő képen felnőttekké nem válnak. Ez jelenti kis korban számukra a stabilitást és biztonságot. Minden családban vannak megnevezhető, kialakult hagyományok, amelyeket nem szabad minden magyarázat nélkül elhagyni. A gyermekek nem annyira rugalmasak, mint amennyire annak látszanak. Értem itt természetesen a lelki világukat. Minden hallott már olyant, hogy: “Én minden évben segítettem apunak fát díszíteni”, “Minden karácsonykor elmegyünk szánkózni”. Egy-egy ilyen családi hagyomány figyelmen kívül hagyása komoly lelki gondokat okozhat gyerekünknek az ünnepek alatt.

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!