Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az őszi-téli hónapokban jól esik a lakás melege, ám sajnos ez az időszak nem mindig felhőtlen, hiszen a meleg, ritkán szellőztetett, párás levegő a penészgombák paradicsoma. Pedig fontos, hogy megelőzzük a helyiségek penészesedését, hiszen a gombák asztmát, allergiát, de akár még rákot is okozhatnak.

A házak szigetelésének fejlődésével egyre nagyobb gondot okoz az úgynevezett „dunsztosodás”. Nem szellőznek a falak, az ablakok, ajtók légmentesen zárnak, melynek következménye, hogy nagyon gyakran megjelenik a penész, amihez ha a fűtési szezonban meleg és pára is társul, akkor igen gyorsan terjedni kezd. Mivel a penész egészségkárosító hatása jelentős, ezért nagy gondot kell fordítani a megelőzésre.

A természetes és legegyszerűbb módszer – még a leghidegebb időben is – a gyakori szellőztetés. Úgy naponta négy alkalommal 4-5 perc (fürdőszobában, konyhában 10 perc) szellőztetés szinte csodát tesz, mert akkor csökken a spóraszám és a szoba páratartalma, így a penész képződésének esélye is csökken. Amennyiben ez nem elegendő, mesterséges szellőztetéshez, vagy páramentesítéshez kell folyamodni. A szellőztető berendezést beépítése hasznos, de viszonylag nagy költséggel (30-80.000 forinttól akár több százezer forintig) jár, és hasonló a helyzet az elektromos páramentesítő készülékek esetében.

Árban kedvezőbbek azok a szerkezetek, amelyekben páramentesítő tabletta köti meg a párát, de a tablettát cserélni kell, ami további költséggel jár, emellett legtöbbjük nagymértékben szennyezi a környezetet. A hazánkban újdonságnak számító Pingi páramentesítő a környezetből felszívja, és szivárgásmentesen magába zárja a levegőben lévő felesleges nedvességet. Kijelző mutatja, ha teleszívta magát, ekkor a mikrohullámú sütőben (esetleg napon, vagy radiátoron) kb. 5 perces melegítés után újra használható. Nagy előnye, hogy mérgező anyagoktól mentes, valamint környezetbarát, mivel nem termel hulladékot, nem szivárog és nem hagy foltot.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!