KezdőlapÉletmódA nagyszülőknek fizetést kellene kapniuk az unokáik gondozásáért: egyes országokban már terítéken...

A nagyszülőknek fizetést kellene kapniuk az unokáik gondozásáért: egyes országokban már terítéken van a javaslat

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy kisbaba érkezésének mindenki örül, de talán a legboldogabbak mégiscsak a nagyszülők, akiknek egy kisunoka teljesen átértékeli az életét. Mindannyian ismerünk már legalább egy olyan történetet, melyben a szülők nyomást gyakoroltak a gyermekeikre, csak hogy mielőbb nagyszülők lehessenek – nem hiába!

Valószínűleg majd akkor érezzük meg igazán ennek a tétnek a súlyát, amikor majd nekünk is unokáink lesznek, de egy biztos: a szüleinknek ez olyan lehet, mintha kapnának egy új esélyt arra, hogy minket felneveljenek…

Ezt a szerepet azonban gyakran „természetesnek vesszük”, mert valamilyen szinten az is. Mégiscsak a szüleink – a családunk, a szeretteink segítenek be a gondozásba és a nevelésbe, legjobb tapasztalataik alapján.

Viszont, ha megnézzük az érme másik felét, be kell vallanunk: mint ahogyan nekünk, fiatal szülőknek nehéz és fárasztó „szakma” egy kisgyerekről gondoskodni, úgy a szüleinknek is az, ha nem még kimerítőbb, tekintettel lévén az életkorukra.

Ezt figyelembe véve, érdekes javaslat fogalmazódott meg, melyet néhány országban már fontolgatnak is bevezetni: járjon fizetés azoknak a nagyszülőknek, akik rendszeresen felügyelik az unokáikat. Magyarán, pénzt kellene kapniuk az államtól azért, amiért gondoskodnak a leszármazottjaikról.

Ha alaposabban szemügyre vesszük a témát, észszerű is a javaslat. Egy nagyszülő ugyanis ugyanazokat a feladatokat látja el, mint egy bébiszitter, csak ingyen. Ilyen alapon, nem járna ki neki is a juttatás? Nyilván egy nagyszülő sosem kérne pénzt a gyermekeitől azért, mert vigyáz az unokáira.

De ha az állam ezt valóban fizetné nekik, talán ezáltal még szorosabbak lennének a családi kötelékek, és azok a nagyszülők, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, e bérnek a fejében szívesebben „dolgoznának” az unokáik gondozójaként „teljes munkaidőben”, mint a munkahelyükön, ahonnan rohannak leváltani a gyerekeiket a kicsik mellől.

Mert vitathatatlan a tény: a nagyszülők nélkülözhetetlenek. Nemcsak azért, mert ők mindig „kéznél vannak” és bármikor „bevethetők”, hanem azért is, mert teljesen más életszemléletet, tudást adnak át a kicsiknek azáltal, hogy részesei lehetnek egymás életének.

Fontos ez a kötelék, akárcsak a gyermek-szülő kapcsolat, és ha még pénzbeli támogatás (vagy esetleg adókedvezmény, mert ez is szóba jött) járna érte, talán minden család többet nyerne vele.

A feltevések szerint ez az intézkedés a párokat is ösztönözné arra, hogy (több) gyereket vállaljanak, mert megszüntetné az esetleges aggodalmakat a gyermekfelügyelet és annak költségei, netán rizikói kapcsán.

Ugyanis sokan azért mondanak le a gyerekvállalásról, mert a családalapítás drága, de ha a nagyszülők segítségéért pénzjutalom járna, a helyzet jelentős mértékben változna. Ön mit gondol róla?

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet