Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Igen, meglehet. Az ösztrogén ugyanis bizonyos mennyiségben az agyban stresszes közérzetet vált ki. Talán épp ez a válasz arra, hogy miért kétszerese a nők körében előforduló stresszes, depressziós betegségek száma, szemben a férfiakkal.

Az agy prefrontális kérge érzékeny a stresszre. Amennyiben ez a rész sérül, a stresszes nyomás kezelhetetlenné válik. A kutatók összefüggést találtak az ösztrogén, stressz és prefrontális kéreg között, de a mechanizmusokat még nem tudták felfedni.

A statisztikák azt mutatják, hogy minden ötödik nő valamilyen fokú depresszióban szenved, függetlenül az életkorra és gazdasági helyzetére. Kísérleteket végeznek patkányokon és azt sikerült kimutatniuk, hogy bizonyos fokú stressz egyik egyedre sincs különösebb hatással, viszont amint megnő a nőstény egyedek ösztrogénszintje, szemmel láthatóan is nyugtalanabbul viselkednek.

Az eredményekből minden esetre levonható, hogy az ösztrogén hatással van a személy stresszes közérzetére, és a tudósok remélik, hogy a mechanizmusok jobb megértése révén jobb kezelési módokat és gyógyszereket tudnak majd kifejleszteni.

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!