Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az ashwagandha az ayurvédikus orvoslás szerint csökkenti a kortizol szintet, így nagy szerepe van a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működésében. A hagyományos orvoslásban betegségekből való felépülés esetén az immunrendszer erősítésére használják. De igencsak hatékony a stressz leküzdésére, és annak csökkentésére is.

ashwagandha-gyoker

Számos vizsgálat alapján kimutatták, hogy az ashwaganda javítja a pajzsmirigy működését, segíti a mellékvese munkáját, csökkenti a szorongást és a depressziót, hatékony a stressz elleni küzdelemben, növeli a kitartást, segít elkerülni a rákos megbetegedéseket, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert.

Kiegyensúlyozza a pajzsmirigy működését

Nem derült teljesen fény a működésére, de az többszörösen bizonyított tény, hogy a hormonok működésére kiegyensúlyozólag hat. Segít abban az esetben is, ha pajzsmirigy túltengésről van szó, és akkor is, ha alulműködést diagnosztizáltak. A normális működési szintjét ösztönzi a pajzsmirigy hormonnak. Emellett pedig semlegesíti a szabadgyököket, így azok nem okoznak sejtkárosodást. Jelnelg több millió ember küzd pajzsmirigy problémákkal, így az ashwagandha megoldást jelenthet a probléma megoldására.

Mellékvese problémákra

Kimutatták, hogy az ashwagandha hatékonyan segíti a mellékvese működését, hiszen csökkenti a stresszt és a kimerültséget is. A túlhajszolt fizikai állapotban a szervezet fizikai megterheltsége és a stressz okozta tünetek miatt a mellékvesék nem működnek rendesen. Ha a mellékvesék elfáradnak, vagy leterhelődnek az más hormonok termelődését is befolyásolja, sőt felgyorsítja az öregedés folyamatát. Erre is megoldást jelent az ashwagandha. Javítja a kortizolszintet, az inzulin- és hormonegyensúlyt.

Védi az agy egészségét

A stressz, a káros fizikai és kémiai hatások befolyásolhatják az egy egészségi állapotát. Legújabb tanulmányok szerint az ashwagandha megszünteti a stresszt, megvédi az agyat az öregedéstő, enyhíti az Alzheimer-kór, a depresszió és a szorongás tüneteit. Hatékonysága azzal magyarázható, hogy nagyon magas az antioxidáns tartalma, és így nagy erővel pusztítja el a káros szabadgyököket.

Javítja a hangulatot

Számos kutatás alapján mutatták ki, hogy az ashwagandha hatásosabb hangulatjavító, mint a legtöbb orvosok által ajánlott szer, ráadásul semmilyen mellékhatása nincs. Csökkenti a stresszt, a fáradtságot, kiváló hangulatjavító, oldja a szorongást és növeli a koncentráció képességet.

Segítségével megelőzhető és kezelhető a rák

Kutatók megállapították, hogy az ashwagandha kivonat erős tumorellenes hatással rendelkezik, gátolja a rákos sejtek kialakulását és növekedését. Elsősorban a mell-, tüdő-és gyomorrák esetében mutattak ki pozitív eredményeket. Hatását erős antioxidáns és immunerősítő tulajdonságainak köszönheti. Fogyasztása által megnövekedik a fehérvérsejtek száma, mely azt jelenti, hogy az immunrendszer fel van készülve a betegségek elleni harcra. Azt is kimutatták, hogy az esetleges kemoterápiás kezelések után is ajánlatos ashwagandhát szedni, hiszen segít a lerombolt immunrendszer újraélesztésében.

Növeli az állóképességet és a testi erőnlétet

Bizonyos kutatások szerint jó hatással van a szellemi és fizikai teljesítmény növelésére, és hatásos fájdalomcsillapító is. Csökkenti a stresszhormonokat, így nyugtató hatása pozitívan befolyásolja a testi és lelki erőt, a motivációt és a koncentrációt. A belőle készült kivonat csökkenti az izom-és ízületi fájdalmat, miközben energiával tölti fel a szervezetet.

Gyógynövényüzletekben tabletta és por formájában is beszerezhetjük.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!