KezdőlapÉletmódAszalt szilva kúra - milyen előnyöket tartogat a szervezet számára

Aszalt szilva kúra – milyen előnyöket tartogat a szervezet számára

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Az aszalt szilva nagyon tápláló és természetes cukrokat tartalmazó csemege. A friss gyümölcs és a szilvalé hagyományosan a székrekedés gyógymódjaként ismert. Az aszalt szilva kúra azonban egyre népszerűbbé válik, mivel egyre többen fedezik fel a benne rejlő előnyöket.

A rostokban, káliumban, K-vitaminban és fenolos vegyületekben gazdag aszalt szilva jótékony hatással bír az egészségre, többek között javítja a csontsűrűséget, a szív egészségét. Íme 5 ok, amiért érdemes beiktatnod az aszalt szilvát a napi étrendedbe!

1. Az aszalt szilva semlegesíti a szervezetben lévő káros anyagokat – a Prunus domestica nevű gyümölcsben azonosított egyes anyagok antioxidánsok. Ezek az aszalt szilvában található anyagok semlegesítenek néhány veszélyes szabadgyököt, és megakadályozzák a sejtek károsodását.

2. Az aszalt szilva javítja a vas felszívódását – ha fáradtnak vagy gyengének érzed magát, akkor fennállhat az esélye, hogy vérszegénységgel vagy vashiánnyal küzdesz. Ami ebben a helyzetben segít, az a C-vitamin, amely javítja a vas felszívódását. Az aszalt szilva gazdag C-vitaminban, így a segítségedre lehet.

3. Az aszalt szilva jól ismert hashajtó – ha valaha is székrekedési problémád volt, itt egy hatékony gyógymód. A székrekedés általában akkor jelentkezik, ha kevés a rost az étrendben. Az aszalt szilva magas rosttartalmú, és segít táplálni a bélben lévő jótékony baktériumokat, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos betegségekkel szemben, és segítik a bélmozgást.

4. Kutatások igazolják, hogy az aszalt szilva egy bór nevű ásványi anyagot tartalmaz, amely segít erősen tartani a csontokat és az izmokat. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás.



5. Magas rosttartalmának köszönhetően, az aszalt szilva segít fenntartani a kiegyensúlyozott vércukorszintet. A rost késlelteti a cukor felszívódását és növeli az inzulinérzékenységet. Ráadásul ha aszalt szilvát eszel, hosszabb ideig érezheted jóllakottan magad, így nem kell tartanod a túlevéstől.

Az aszalt szilva hátrányai

Az aszalt szilvában lévő vegyületek (szorbit és rost) serkentik a bélmozgást, ami egyeseknél emésztési problémákat okozhat. Ha nem vagy hozzászokva a magas rosttartalmú étrendhez vagy az aszalt szilva fogyasztásához, lassan növeld a mennyiséget, és igyál megfelelő mennyiségű vizet.

A szakértők az alábbi kúrát ajánlják:

Három napon át napi 2 darab aszalt szilvát fogyassz: egy szemet reggeli után és egyet vacsora után. Aztán növelheted a mennyiséget napi 4 darab aszalt szilvára, négy napon át: egy aszalt szilva reggeli után, egy ebéd után és kettő vacsora után.

A következő lépcsőfok az 5 szilva/nap négy napon át: két szilva reggeli után, egy ebéd után és kettő vacsora után. Végül pedig 6 aszalt szilva/nap: két aszalt szilva reggeli után, kettő ebéd után és kettő vacsora után.

Az aszalt szilva rendszeres fogyasztásának egy másik kockázata lehet az akrilamidnak való kitettség veszélye, amely bizonyos keményítőtartalmú élelmiszerekben a magas hőfokon történő főzést követően természetes módon, kémiai reakciók eredményeként képződik.

Az akrilamidot lehetséges rákkeltő anyagnak minősítik. Fontos megjegyezni, hogy az aszalt szilvában az akrilamid szintje sokkal alacsonyabb, mint a hosszú ideig sütött vagy magas hőfokon főzött ételekben. Nem egyértelmű azonban, hogy az élelmiszerekben lévő akrilamidszint növeli-e a rák kockázatát vagy sem.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet