KezdőlapÉletmódAz első érzék, amelyet az emberek órákkal a haláluk előtt elveszítenek –...

Az első érzék, amelyet az emberek órákkal a haláluk előtt elveszítenek – a tudósok megdöbbentő felfedezése

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Évekig tartó kutatások után a tudósok megállapították, hogy ahogy közeledik az utolsó lélegzetvételünk pillanata, a testünk egy bizonyos sorrendben elveszíti a funkcióit, és azt is elárulták, mi a legelső érzékelés, amit órákkal a halálunk előtt elveszítünk.

Ez sokak számára érzékeny, fájdalmas és ijesztő téma lehet, de a kutatók számára mégis lenyűgöző, ugyanis rendkívül kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, mi történik az emberekkel a haldoklás során.

Általában a halált abból a szempontból írják le, ahogy a család, a barátok és az orvosok érzékelik a folyamatot, amin a haldokló keresztülmegy.

Mivel a modern orvostudomány ma már jelentősen meg tudja hosszabbítani az emberek életét, különösen egyes krónikus betegségek esetében, arra is több lehetőség nyílik, hogy a szakértők jobban megfigyeljék a haldoklás jelenségét, különösen az „aktív halálnak” nevezett szakaszt, és így megállapították, hogy a betegek órákkal a haláluk előtt veszítik el az első érzékelésüket.

James Hallenbeck, a Stanford Egyetem palliatív ellátással foglalkozó szakembere szerint a haldokló emberek egy adott sorrendben veszítik el az érzékeiket. Megfigyeléseit a Palliative Care Perspectives című szaklapban tette közzé.

„Először az éhség, majd a szomjúság veszik el. Ezután fokozatosan a beszéd, majd a látás következik. Az utolsó érzékek, amelyeket a haldoklók elveszítenek általában a hallás és a tapintás” – mondta a szakember.

David Hovda, a UCLA agysérülésekkel foglalkozó kutatóközpontjának vezetője szerint a folyamat során az agy elkezd olyan területeket feláldozni, amelyek kevésbé kritikusak a túlélés szempontjából.

„Ahogy az agy kezd megváltozni és elhalni, különböző részek stimulálódnak, és ezek egyike a vizuális központ – ezért kezdenek az emberek nagy fényességet látni” – magyarázta.

Az érzékek némelyikének ez a kiéleződése alátámasztani látszik azt, amit a tudósok az agyhalálra adott reakciójáról eddig tudnak.

Ugyanakkor Jimo Borjigin, a Michigani Egyetem idegkutatója azt is megfigyelte, hogy közvetlenül a halál előtt az állatok agyában hirtelen megnövekednek a neurokémiai anyagok.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet