Egy TikTok-felhasználó, @tonichealth, nemrégiben osztotta meg, hogy szerinte miért vágyunk csirkehúslevesre, amikor megbetegszünk. Szerinte ilyenkor mindenki csak „melegséget, megnyugvást és gyógyulást” keres, és a csirkeleves tökéletes választás lehet, hogy ezt megadja.
De valóban gyógyító ereje van a csirkehúslevesnek, vagy csupán egy régi mendemonda? Az idézett TikTok-felhasználó szerint a csirkehúsleves több, mint egyszerű komfortétel.
Elmagyarázta, hogy a csirke természetesen gazdag karnozinban, egy aminosavakból álló vegyületben, amely antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segíthet enyhíteni a felső légúti fertőzések tüneteit és támogatni az immunrendszert.
„A legtöbben csirkehúsleveshez fordultok – ez egy abszolút klasszikus, de vajon csak egy mítosz? Vagy valóban működik?” – kérdezte, miközben egy boltban vásárolt csirkehúslevest mutatott.
Majd így folytatta: „Nos, az igazság az, hogy a csirke nagyon gazdag karnozinban, amely egy aminosavakból álló vegyület, és kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stresszt és a felső légúti fertőzések tüneteit.”
„Ez egy igazán egészséges dolog” – tette hozzá, de figyelmeztette is a rosszullétre panaszkodókat, hogy a bolti csirkehúslevesek nem lesznek elegendők.
„A boltokban kapható csirkehúslevesek csak körülbelül 6% csirkét tartalmaznak, így nem fogsz elegendő karnozinhoz jutni ahhoz, hogy valóban segítsen megfázás vagy influenza esetén. Ezt igazi [házi] csirkelevesből kell beszerezned!” – tanácsolta.
Tréfásan az javasolta követőinek, hogy „kérd meg az anyukádat vagy a nagymamádat, hogy készítse el neked”, vagy bárkit, aki gondoskodik róluk, amikor betegek.
A Filantropikum.com szerint egyáltalán nem bonyolult saját csirkehúslevest készíteni, „nem kell betegnek lennünk ahhoz, hogy megérdemeljük a finom levest”.
Amire szükséged lesz: egy csirke, néhány zöldség és fűszerek tetszés szerint. Lényegében úgy készíted el az alaplevet, hogy a csirkét és a zöldségeket addig főzöd, amíg a hús omlós nem lesz és leválik a csontról.