Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Sok szakember szerint a nyelv a szervezet belső állapotának tükre. A nyelv fontos szerv, számos funkcióval rendelkezik, mint például az étel keverése rágás közben, az íz meghatározása és természetesen a beszéd. Ugyanakkor minden egyes területe kapcsolódik egy adott szervhez.

Ezért a vizsgálata alkalmas lehet különböző betegségek diagnosztizálására. A hagyományos keleti orvoslás szerint külön módszer létezik a betegségek diagnosztizálására a nyelv kinézete alapján. Ehhez figyelembe veszik a nyelv színében, alakjában és méretében bekövetkező változásokat, felületének állapotát és sok más paramétert.

A nyelv vizsgálata jó módszer lehet számos betegség megállapítására. Ha valamilyen változást tapasztalsz, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy beteg vagy, de mindenesetre nem árt, ha kikéred egy orvos tanácsát.

Manapság egyre elterjedtebb a nyelv vizsgálata a diagnózisok felállításához, mivel úgy gondolják, hogy a betegségek tünetei előbb jelentkeznek a nyelven, mint a szervezet bármelyik másik részében.

Reggel, fogmosás előtt, természetes fénynél vizsgáld meg a nyelvedet. Ne feszítsd meg, mert az befolyásolhatja az eredményt. A dohányzás, különböző ételek és italok is befolyásolhatják a nyelv színét, ezért a pontosabb eredmény érdekében ne fogyassz semmit, mielőtt elvégeznéd a vizsgálatot.

A nyelv színe

Halvány rózsaszín – ez az egészséges nyelv színe.

Vörös – fertőző betegségekre, gyulladásos folyamatokra utal.

Élénkvörös – szív- és keringési betegségekre utal.

Sárga – gyomor- vagy májproblémák.

Bíbor – tüdő- és szívbetegségeket jelezhet.

Kék – vesebetegségekre utal.

Sápadt, fakó – vitamin- és tápanyaghiányt jelezhet.

Fehér – kiszáradás, gombás fertőzés vagy influenza tünete.

Szürke – emésztőrendszeri betegségeket jelez.

A nyelv bevonatának színe

A nyelv külső bevonatának színe eltérhet a nyelv színétől. Ez normális esetben egy vékony, fehér réteg, amit könnyen ledörzsölhetünk. Ha ez a réteg megvastagszik, az viszont már problémát jelenthet. A probléma súlyossága arányos a bevonat vastagságával.

Vastag, fehér bevonat – valamilyen mérgezésre, fertőző betegségre utalhat, de lehet candida is.

Barna bevonat – tüdőproblémákat jelez.

Sárga bevonat – emésztőrendszeri betegségek jele.

Szürke bevonat – gyomorhurutra, vagy gyomorfekélyre utal.

Ne feledd azonban, hogy ez a módszer nem 100%-ban hatékony. Bizonyos ételek felsérthetik a nyelvet, és a baktériumok bekerülhetnek a sebbe, ideiglenes irritációt okozva, amely megváltoztathatja a nyelv színét és bevonatát.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!