KezdőlapÉletmódEgészség6 tünet, ami arra utal, hogy nem működik megfelelően a pajzsmirigyed... Ne...

6 tünet, ami arra utal, hogy nem működik megfelelően a pajzsmirigyed… Ne hagyd figyelmen kívül őket!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ezek a tünetek azt jelezhetik, hogy nem működik megfelelően a pajzsmirigyünk! Nem szabad figyelmen kívül hagyni őket!

6 tünet, ami arra utal, hogy nem működik megfelelően a pajzsmirigyed... Ne hagyd figyelmen kívül őket!

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, mely a nyak első oldalán található. Nagyon fontos, hogy megfelelően működjön, hiszen többek közt az anyagcsere működéséért is felelős. Attól függően, hogy hogyan termelődnek a pajzsmirigy hormonok, lelassítja vagy felgyorsítja az anyagcserét.

Nézd meg, milyen tünetek utalhatnak arra, hogy nem működik megfelelően a pajzsmirigyed.

1. Krónikus fáradtság

Ha a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, a test különböző funkciói lelassulnak, így egy állandó fáradtság telepedhet ránk. Ha nem termelődik elegendő hormon, akkor az agyban a szerotonin szint is csökken.

2. Súly ingadozás

A lelassult pajzsmirigy lelassítja az anyagcserét, a szervezet kevesebb kalóriát éget, és ez súlygyarapodáshoz vezethet. Ennek a másik véglete az, amikor a pajzsmirigy túl aktív, és gyors súlyvesztés alakul ki. Ha látszólag minden ok nélkül rohamosan fogyni kezdünk, akkor ajánlott felkeresni egy szakembert.

3. Koleszterinszint probléma

Ha a koleszterinszintünk jóval meghaladja a megengedett határt, annak ellenére, hogy egészségesebben táplálkozunk, akkor lehetséges, hogy pajzsmirigyprobléma áll az okok háttérben.

4. Légszomj és szívdobogás

A megnagyobbodott pajzsmirigy fulladásérzetet, rekedt hangot, légszomjat okozhat. Olyan érzésünk lehet, mintha a megnövekedett pajzsmirigy kissé nyomná a nyelőcsövet.

5. Köröm, haj, és bőr elváltozások

A lelassult anyagcsere okozhat hajhullást, de szárazzá, durvává válhat a bőrünk, vagy kiválthat akár sorozatos hidegrázást is. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor a bőr pikkelyessé, durvává válhat, akkor is, ha megfelelően hidratáljuk. A körmök töredezettek, rétegesek lehetnek a pajzsmirigyproblémák kialakulása következtében.

6. Hidegrázás vagy hőhullámok

Mivel a véráramlás sem működik megfelelően, a pajzsmirigy problémák esetében jelentkezhet hidegrázás, de kialakulhatnak akár hőhullámok is. A pajzsmirigytúltengés esetében gyakran kínzó éjszakai izzadás tör rá az érintettekre.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet