Egy kardiológus megosztotta azt a 6 élelmiszertípust, amit a szívünk védelme érdekében érdemes kerülnünk. Bár a szívvel kapcsolatos problémák lehetnek genetikai eredetűek, az életmódbeli tényezők is befolyásolják azokat, és ebben az étrend is fontos szerepet játszik.
Dr. Wen-Chih Wu megosztott egy listát arról a 6 élelmiszerről, amiket kerülni kell a szív és érrendszer egészsége érdekében.
Vörös és feldolgozott húsok
A kardiológus figyelmeztetett rá, hogy a vörös húsok, mint például a sertés-, marha-, borjú- és bárányhús, magas koleszterin- és telített zsírtartalmúak, ami különösen káros a szívre nézve, ezért ezeknek az élelmiszereknek csak az étrendünk kis százalékát szabad kitenniük.
Dr. Wu azt is hangsúlyozta, hogy a feldolgozott húsokat, például a bacont és a virslit mindenképpen kerülni kell.
„Tény, hogy a bacon nemcsak telített zsírokkal van tele, hanem nagy mennyiségű nátriumot is tartalmaz, és mindkettő összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával” – magyarázta az orvos. „Ugyanez igaz a virslikre és az olyan felvágottakra, mint a szalámi, vagy a sonka.”
A vörös és feldolgozott húsok helyett inkább olyan fehérjeforrásokat ajánlott, mint a csirke, a pulyka, a hal, a tenger gyümölcsei, a tofu, a lencse, a csicseriborsó vagy a fekete bab.
Olajban sült ételek
A sült krumpli illetve a chips sokak kedvence, de a kardiológusok szerint a legjobb elkerülni. „A sült krumpli, mint minden olajban sült étel, nagy mennyiségű telített zsírt és transzzsírt tartalmaz, két olyan zsírtípust, amely különösen káros a szív egészségére. Ráadásul a sült krumpli sót is tartalmaz, ami szintén veszélyt jelent a szív- és érrendszeri egészségre” – magyarázta a szakértő.
Azt tanácsolta, hogy ha sült krumplira vágyunk, inkább sütőben készítsük el azt, egy kis olívaolajjal meglocsolva.
Cukros italok és gabonapelyhek
Dr. Wu szerint „meglepődnénk”, hogy mennyi hozzáadott cukor található számos ételben és italban, amelyeket napi rendszerességgel fogyasztunk. „A cukor súlygyarapodást okoz, ami magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet, amelyek mind rosszat tesznek a szívnek” – magyarázta.
Ezenkívül az artériákra is hatással lehet a trigliceridek és az LDL nevű koleszterintípus megnövekedett szintjével. Végül a túlzott cukor a szervezetben lévő gyulladással is összefüggésbe hozható. Az orvos szerint a szénsavas üdítőitalok helyett fogyasszunk inkább szódavizet, és mindig ellenőrizzük, mennyi hozzáadott cukor van az egyes termékekben.
Nassolnivalók
Azok a finomságok, amiket általában nassolnivalóként fogyasztunk, mint például a chipsek, kifejezetten egészségtelenek. „Tényleg semmi egészséges nincs bennük. Hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, a szívbetegségekhez és a stroke fokozott kockázatához” – mondja Dr. Wu, hozzátéve, hogy ha éppen nassolni szeretnénk valamit, a chipsek és hasonló egészségtelen dolgok helyett együnk meg inkább egy marék diót, magvakat vagy aszalt gyümölcsöt.
Zsíros tejtermékek
Bár a tejtermékek fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, a kardiológus szerint a zsírosabb tejtermékeket érdemes kerülni a szívünk egészsége érdekében. Ezek helyett válasszunk inkább alacsony zsírtartalmú joghurtot, tejet és sajtféléket, hogy csökkentsük az általános zsírbevitelt.
Ami a tejet illeti, Dr. Wu inkább a növényi változatokat ajánlja, például zab- vagy mandulatejet.
Sütemények és pékáruk
A sütemények és a péksütemények mind nagy mennyiségű cukrot és zsírt tartalmaznak. Bár alkalmanként kivételt tehetünk, de ha az étrendünk alapjait képezik, az már problémát jelenthet.
„Az ételválasztás során összpontosítsunk azokra a tápláló élelmiszerekre, amelyek segítik a szív munkáját, és kerüljük azokat, amelyek megakadályozhatják a szív munkáját” – tette hozzá a szakértő.