Azt már mindannyian sokat hallhattuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és nem szabad kihagyni. Egy szakértő szerint azonban az is fontos, mikor fogyasszuk el a reggelit.
Dr. Tim Spector szerint a bélrendszer „alapvetően a második agyunk”, és a bélmikrobiom, vagy más néven bélflóra rendkívül fontos hatással van az általános egészségünkre. A bélmikrobiom az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége, de Dr. Spector szerint az alsó bélszakasz és a benne lévő baktériumok különösen fontosak a jólétünk szempontjából.
„Ezek a baktériumok hasznosak a számunkra, mert olyanok, mint egy kis kémiai gyár; átalakítják a táplálékból nyert energiát több ezer különböző vegyi anyaggá, amelyek számos szempontból jót tesznek nekünk” – magyarázta az orvos. „Olyan vegyi anyagokat állítanak elő, amelyeket mi nem tudunk előállítani.”
Spector szerint fontos, hogy korlátozzuk azt az időintervallumot, amikor étkezünk, vagyis az időszakos böjt híve, amivel lehetőséget adunk a bélrendszerünknek, hogy „megjavítsa” önmagát.
A szakértő szerint ennek az időszakos böjtnek ideális esetben 16 órának kellene lennie, vagyis nagyjából reggel 10 és este 6 óra között ehetünk. Ez azt jelenti, hogy a reggeli időpontja 10 óra körül kellene, hogy legyen.
Ez egyeseknek talán késői időpontnak tűnhet, ha azonban korábban akarunk reggelizni, délután is korábbi időpontot kellene meghatározni az utolsó étkezéshez.
„Ha éjszakára hagyunk neki egy kis időt, az jót tesz a bélrendszerünknek, csökkenti a gyulladást és az immunrendszerre gyakorolt stresszt” – mondja Spector.
Hozzátette, hogy ez a módszer már csak azért is egyszerűbb, mert az éjszakai alvással már eleve 7-8 órát „nyerünk”, amikor amúgy sem ennénk, és csak ezt kell kitolnunk még néhány órával.
Ezzel szemben, ha este 9-kor vacsorázunk és reggel 6-kor reggelizünk, a bélrendszerünknek nincs ideje megfelelően regenerálódni, és egy kissé gyulladásban lehet.
Spector szerint az időszakos böjtnek számos előnye van: már 3 hét után csökkentheti a puffadást, a székrekedést és más emésztési zavarokat.