Bárhová is mennél, mindenhol beleütközöl az erjesztett ételekbe. A savanyú káposztától a kombucháig, az emberek rákaptak az erjesztett eledelek jótékony hatásaira, ezért szinte bármiből előcsalogatják a legjobbat. De mik is az erjesztett élelmek?
Általában lakto fermentációs folyamat során készülnek – az ételhez adott természetes baktérium, ami cukorral táplálkozik, tejsavat hoz létre, ezáltal savanyítva meg az élelmiszert. Időigényes művelet, de az eredmény mindenképp megéri! Az erjesztett eledelek ugyanis enzimekben, B-vitaminokban és számos probiotikumban gazdagok.
És mi köze van mindennek a gyömbérhez? Csupán annyi, hogy őkelmét is alá lehet vetni ennek a módszernek, ami által még több jótékony hatást lehet kiaknázni belőle! A gyömbér nyers formában is igazi gyógyszer: felveszi a harcot a rák ellen, csökkenti a gyulladást, erős antioxidáns, megelőzi és legyőzi a náthát, továbbá helyreállítja a felugrott vércukor- és a „rossz” koleszterinszintet.
De mit kell tenned ahhoz, hogy a maximális hatást csald elő belőle? Íme néhány recept:
Gyömbér láva
Hozzávalók:
- 2 evőkanál reszelt gyömbér,
- 2 evőkanál cukor,
- ½ csésze szűrt víz,
- egy literes befőttes üveg.
Győződj meg róla, hogy a víz szobahőmérsékletű, majd oldd fel benne a cukrot, és keverd hozzá a többi hozzávalót. Fedd le egy papírszalvétával vagy konyhakendővel, és gumizd le az üveg száját. Nagyjából 24 óra után, ismét add hozzá ezeket a hozzávalókat. Alkalmanként keverd meg. Egy hét után egy egész üvegnyi buborékoló gyömbér-lávát kapsz, melyből egy pohár vízzel éhgyomorra naponta fogyaszthatsz.
Erjesztett gyömbér
Hozzávalók:
- meghámozott és felkarikázott gyömbér,
- 1 evőkanál kurkuma,
- 1 evőkanál tengeri só,
- annyi citromlé, amennyi ellepi az egészet.
Áztasd be a gyömbért hideg vízbe kb 15 percig, miközben óvatosan kevergeted. A mennyiség attól függ, hogy mekkora befőttes üveget választasz. Egy kicsi üveghez nagyjából annyi gyömbért használj, mint a tenyered. A nagyobb üvegnél növelned kell a só és kurkuma adagját is. Csavard ki kb 5 citrom levét, majd add hozzá a sót és kurkumát, aztán keverd alaposan össze. Ha minden elolvadt, öntsd rá a gyömbérre, és zárd le jól az üveget. Erjeszd szobahőmérsékleten, nagyjából 2 hétig. Fogyaszd magára, ételek mellé, de ne főzd, a jótékony hatás érdekében.
Mit tesznek az erjesztett ételek a gyomroddal? Mivel sokféle probiotikumot tartalmaznak, ezen élelmeknek a fogyasztása által számos jó baktériumot jut be az emésztőrendszerbe, és karbantartja azt. A probiotikumok segítenek helyreállítani és megőrizni a gyomor- és bélflóra egészségét, ezáltal az emésztő enzimek is jobb munkát végeznek. A vitaminok, ásványi anyagok felszívódása is fokozódik, az immunrendszer pedig felerősödik és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben. Te mikor látsz hozzá a csodareceptek elkészítéséhez?