A bazsalikom jellegzetes illatú és erős aromájú, zöld fűszernövény. A világon több mint 6 bazsalikomfaj létezik, amelyek mindegyike különböző kinézetű és ízű. Érdemes az étrendünk állandó elemévé tennünk, mivel számos jótékony hatással van a szervezetre. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy elpusztítja a koleszterint.
Ugyanakkor antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, megvédi a szervezetet a szabadgyököktől, megakadályozva a sejtek öregedését és bizonyos típusú rákos sejtek képződését.
A béta-karotin az egyik olyan antioxidáns, amely a szervezetben A-vitaminná bomlik. Ez védi az ereket, véd az asztmától, reumától, porckopástól.
Nagyszerű hatással van a szív- és érrendszerre
A bazsalikom sok B6-vitamint és magnéziumot tartalmaz. A B6-vitamin megakadályozza a veszélyes anyagok, például a homocisztein felhalmozódását, erősítve a szív- és érrendszert. Ellazítja az izmokat, és csökkenti az aritmia kockázatát.
Természetes antibiotikum
Az újabb kutatások kimutatták, hogy a bazsalikomolajnak pozitív hatása van az immunrendszerre. A leveleknek antibakteriális és fertőtlenítő hatása is van, így bakteriális fertőzések kezelésére és a rossz koleszterin elpusztítására használható.
Bazsalikom az ételekben
A bazsalikom nagyszerű fűszernövény, ami rendkívül sok ételhez illik. Mindig a főzés végén adjuk az ételhez, mert kifejezetten erős aromája van. Készíthetünk belőle például ízletes mártást: apróra vágott bazsalikommal, fokhagymával és olívaolajjal, amit tésztákhoz, rizshez, vagy bruschettához kínálhatunk.
De akár desszert is készülhet belőle. Ehhez vágjuk apróra a bazsalikomot, keverjük el citromlével, cukorral és vízzel. Tegyük mélyhűtőbe, és amikor megdermedt, óvatosan keverjük át egy turmixgépben.
Készíthetünk klasszikus olasz salátát is, bazsalikom, mozzarella és paradicsom felhasználásával, de akár teát is főzhetünk belőle.
A bazsalikom jótékony hatásai
A benne található illóolajoknak köszönhetően erős gyulladáscsökkentő hatása van.
Az eugenol, citronellol, linalool, citrál, limonén és terpineol csak néhány a bazsalikomban található illóolajok közül. Az eugenol enzimgátló hatása segíthet a reumás ízületi gyulladásban vagy a gyulladásos bélbetegségben.
A DNS védelme
A bazsalikomban található, vízben oldódó flavonoidok, segítenek a fehérvérsejteknek megvédeni a sejtek szerkezetét és kromoszómáit a sugárzástól, valamint a sejtoxidációtól.
Jó hatással van a szív- és érrendszerre
A magas magnéziumtartalom segíti az izmok és az erek ellazulását, javítva a véráramlást. A testmozgás mellett a megfelelő táplálkozás is döntő fontosságú a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.
Antibakteriális tulajdonságok
A bazsalikomolaj az oregánó olajhoz hasonlóan megakadályozza a káros baktériumok szaporodását. A bazsalikom gátolja az olyan elterjedt baktériumtörzsek szaporodását, mint a Staphylococcus, Enterococcus és Pseudomonas, amelyek ellenállóvá váltak az antibiotikumos kezelésekre.
Ugyanakkor a Shigella baktériumnemzetség ellen is hatásos. Ezek a kórokozók a vastagbélben telepszenek meg, sejtelhalást, bevérzéseket okoznak. Ezért érdemes bazsalikomot tenni szószokba, salátaöntetekbe.
Régen kígyómarás ellenszereként is használták, és böjt alatt is fogyasztották, mert ellenállóbbá tette a szervezetet.
Serkenti az étvágyat és csökkenti a puffadást. A bazsalikomból készült teáról azt mondják, segít vérhas, émelygés és más gyomorpanaszok esetében is.
Lúgosító hatása van. Mint sok más zöldfűszer, a bazsalikom is lúgosító ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a tipikusan savas étrendet. A bazsalikom sok fitotápanyagot tartalmaz, ezért gyógynövénynek is tekintik.