A vörös húst régóta egészségtelennek tartják, és számos egészségügyi probléma kialakulásával is összefüggésbe hozták. A szakértők szerint azonban nem kell teljesen kiiktatni a vörös húst az étrendünkből, már akkor is tapasztalhatunk előnyöket, ha ritkábban és kevesebbet fogyasztunk belőle – írja a Parade.
Milyen előnyei vannak annak, ha nem fogyasztunk vörös húst, vagy legalábbis csak ritkán
A szív egészségének javulása
Mivel a vörös és feldolgozott húsok gazdagabbak telített zsírokban és koleszterinben, mint sok más fehérjeforrás, nagyobb valószínűséggel hatnak negatívan a szív egészségére.
Valójában egy amerikai tanulmány szerint, ha az emberek mind a vörös, mind a feldolgozott húsok fogyasztását 30%-kal csökkentenék, az 10 év alatt becslések szerint 382 400 szív- és érrendszeri megbetegedést előzhetne meg.
Ha kevesebb vörös és feldolgozott húst, ugyanakkor, több zöldséget, gyümölcsöt, és teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztunk, azzal sokat tehetünk a szívünk egészségéért.
Jobb testsúlykontroll
A vörös húsok, különösen a zsírosabb részek kalóriadúsak, ami azt jelenti, hogy hozzájárulhatnak a magasabb kalóriabevitelhez. „Sokan úgy találják, hogy a soványabb fehérjékre és növényi alapú ételekre való áttérés természetesen segít a testsúly fenntartásában vagy a fokozatos fogyásban” – mondja Mariana Dineen dietetikus.
„Ez azonban attól függ, hogy mivel helyettesítjük a vörös húst – a feldolgozott húspótló élelmiszerek vagy a szénhidrátban gazdag ételek választása nem biztos, hogy ugyanolyan hatással jár.”
Az emésztés serkentése
A vörös húst nehezebb megemészteni, mivel magasabb a zsír- és a fehérjetartalma is. Ez különösen problémás lehet azon egyének számára, akiknek gyomrában alacsonyabb a sósav mennyisége.
Az egészségesebb emésztés eredményeként ritkábban fordul elő puffadás, illetve székrekedés, és rendszeresebb a székletürítés.
A rák kockázatának csökkenése
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a feldolgozott húsokat, például a virslit, a bacont és a szalámit az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolja, ami azt jelenti, hogy erős bizonyítékok kapcsolják össze azokat a vastagbélrák megnövekedett kockázatával. De a feldolgozatlan vörös húsokat is a valószínűsíthetően rákkeltő anyagok közé sorolják.
Milyen hátrányai vannak annak, ha abbahagyjuk a vörös hús fogyasztását
Bár a vörös húsok csökkentésének kétségtelenül megvannak az előnyei, számolni kell egy alkalmazkodási időszakkal, ha új étrendre váltunk.
Változás az energiaszintünkben
Ha korábban rendszeresen fogyasztottál vörös és feldolgozott húsokat, és kihagyod azokat az étrendedből, észreveheted, hogy csökken az energiaszinted.
„A vörös hús jó forrása a biológiailag hasznosuló vasnak, amely támogatja az oxigénszállítást a vérben” – mondja Lauren Manaker dietetikus. „Enélkül egyesek alacsonyabb energiaszintet tapasztalhatnak, ha nem fogyasztanak vasban gazdag alternatívákat, például leveles zöldeket, hüvelyeseket vagy vassal dúsított gabonaféléket.”
Tápanyaghiány
Ha akár csak átmenetileg is abbahagyjuk a vörös hús fogyasztását, érzékelhetjük bizonyos tápanyagok hiányát. A vörös hús fehérje-, cink- és B12-vitamin forrása, ezért ha kihagyjuk az étrendünkből, más forrásból kell pótolnunk ezeket a tápanyagokat.
B12-vitaminhoz alternatív forrásokból, például tojásból, tejtermékekből, halból vagy dúsított növényi eredetű élelmiszerekből is hozzájuthatunk, ami rendkívül fontos, mert ennek a vitaminnak a hiánya krónikus fáradsághoz, koncentrációs zavarokhoz, ingerlékenységhez, sőt, akár neurológiai problémákhoz is vezethet.
Ha szeretnéd kihagyni a vörös húst az étrendedből, vagy csökkenteni a mennyiségét, a csirke és a pulyka sovány húsok, amelyek kevesebb telített zsírt tartalmaznak, ugyanakkor nagyszerű fehérjeforrások. Ugyanakkor a halak és a tenger gyümölcsei, például a lazac, a tonhal, a szardínia és a kagylók a legjobb természetes B12-vitamin-források közé tartoznak, és omega-3 zsírsavakat biztosítanak, amelyek támogatják a szív és az agy egészségét.