KezdőlapÉletmód5 egészségügyi szakember elárulta melyik az az ital és étel, amit szerintük...

5 egészségügyi szakember elárulta melyik az az ital és étel, amit szerintük kerülni kell

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Egészségügyi szakértők elárulták az NBC News-nak, melyek azok az ételek és italok, amelyeket kerülnek, és milyen egészségesebb alternatívákat választanak ezek helyett.

Jaimie Davis dietetikus és az austini Texasi Egyetem táplálkozástudományi professzora elmondta, hogy ha koktélra vágyik, inkább ad egy korty alkoholt (valamilyen égetett szeszt vagy alkohol párlatot) egy pohár ásványvízhez, és valamilyen friss gyümölccsel díszíti azt, minthogy valamilyen cukros, kalóriadús italt fogyasszon.

A kétgyermekes anyuka azt mondja, hogy az üdítőket, a sportitalokat és általában a cukros italokat is kerüli, ugyanakkor kávét sem fogyaszt. Ha pedig mégis valamilyen ízletesebb innivalóra vágyik, valamilyen friss alapanyaggal, például bazsalikommal vagy eperrel ízesíti a vizét.

Angel Planells, Seattle-i táplálkozási szakértő számára a nátriumban gazdag élelmiszerek – mint a pácolt húsok, a füstölt halak, a konzervlevesek és a fagyasztott készételek – szerepelnek a tiltólistán.

Planells azt mondja, ezeknek a dolgoknak maximum nagyon ritkán szabad szerepelniük az étrendünkben, mint a nassolnivalóknak, amikkel kényeztetjük magunkat, máskülönben szokássá válnak, ami már veszélyes lehet.

Lauren Au, a Kaliforniai Egyetem táplálkozástudományi professzora mediterrán étrendet követ, amit olívaolajjal, tenger gyümölcseivel, csirkével és tofuval egészít ki, miközben kerüli a sóban gazdag ételeket.



Dr. Linda Shiue azt mondja, hogy ellenőrzi az élelmiszerek címkéit a kémiai adalékanyagok vagy tartósítószerek tekintetében, és kerüli a csomagolt kekszeket és süteményeket. Inkább a zöldségeket részesíti előnyben, és szerinte a legtöbben, akik nem szeretik a zöldségféléket, egyszerűen nem tanulták meg ízletesen elkészíteni azokat.

Tanulmányok kimutatták, hogy a túl sok cukor vagy só fogyasztása magasabb vérnyomáshoz, gyulladáshoz, súlygyarapodáshoz, cukorbetegséghez és zsírmáj betegséghez vezethet.

Az American Heart Association naponta legfeljebb 2300 mg, azaz körülbelül egy teáskanál só fogyasztását javasolja. Ugyanakkor a férfiaknak naponta legfeljebb 9 teáskanál (36 gramm vagy 150 kalória), a nőknek pedig legfeljebb 6 teáskanál (25 gramm vagy 100 kalória) hozzáadott cukor fogyasztását ajánlja.

Laura Bellows, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi docense így fogalmazott a helyes táplálkozással kapcsolatban: „Nincsenek rossz élelmiszerek, csak rossz mennyiségek.”

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

    Ez is érdekelhet