Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A mediterrán diéta a 2019-es év szupersztárja. Ha őszinték akarunk lenni, ez nem is egy diéta, hanem egy életforma, mely évszázadok óta fennáll és működik. A Földközi-tenger térségében őshonos, és a világ minden táján elterjedt már. Mi, magyarok, a rántott falatok nagy mesterei, rendkívül sokat tanulhatunk belőle, a testünk és az egészségünk pedig hálás lesz érte!

Mediterrán diéta: az étrend, ami megszabadít a pluszkilóktól, és óvja a szívet

Egészséges fogásainak köszönhetően gyors súlyvesztést ígér, és a szív- és érrendszerre is pozitív hatással bír. Kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán életstílus javítja a szívműködést, és távol tartja a szívérrendszeri betegségeket. Hogy miért hatékonyabb, mint bármelyik más fogyókúra? Elsősorban azért, mert nem is fogyókúra. Másrészt pedig olyan élelmiszerekre alapoz, melyek mind-mind hasznosíthatók az emberi szervezet által.

Amennyiben eldöntötted, hogy változtatni szeretnél az életminőségeden, erre van szükséged. Koplalás vagy különösebb megvonások nélkül szabadít meg a pluszkilóktól, miközben annyit eszel, amennyi csak jólesik. Mindössze azt kell tenned, hogy betartod a nem is oly rövid tápláléklistát, melyet a mediterrán diéta előír.

Melyek azok az ételek, melyeket bármikor fogyaszthatsz?

Mint ahogyan a neve is sugallja, mindent megehetsz, ami a mediterrán konyha alapja. Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék – beleértve a teljes kiőrlésű kenyeret és száraztésztát –, diófélék és magvak (itt mindenképp a nyers, nem pörkölt, sózott változat értendő), olívaolaj, halak és a tenger gyümölcsei, szárnyashús, görög joghurt, tejtermékek, tojás, burgonya, csicseriborsó, bab, zöldborsó, olívabogyó, avokádó mind a tányérodra kerülhet, nem beszélve a zöldfűszerekről, melyek extra-zamatot kölcsönöznek a főztjeidnek.

Mivel rengeteg hozzávalóból választhatsz, a menüt napról napra változtathatod, így sosem lesz unalmas. Ha belejössz, akár egy életstílust is kialakíthatsz magadnak, melyet hosszú éveken át alkalmazhatsz. Egyedüli hátránya, hogy a legjobb eredmények érdekében neked kell előkapni a kötényt, és beüzemelni a tűzhelyet.

Mit kell még tudnod a mediterrán diétáról?

Ajánlott, hogy naponta összesen ötször étkezz: a három fő étkezés mellett ne ugord át a tízórait és az uzsonnát sem. Fogyassz bőven vizet – legkevesebb nyolc pohárral, és figyelj oda arra is, hogy eleget mozogj. Nem kell bonyolult edzőtermi programokra jelentkezned, elegendő, ha naponta 30 percet tempósan gyalogolsz, vagy biciklizel, szaladsz. Ezt te szabod meg magadnak annak függvényében, hogy miben érzed jól magad.

A mediterrán diéta egy kiegyensúlyozott étrend, mely bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, és kellő kitartás mellett a szívérrendszeri betegségek kialakulását is a minimálisra szorítja. Kutatások szerint, azok a személyek, akik ezt az étrendet követik, kisebb valószínűséggel lesznek cukorbetegek, mint ahogyan az emlőrák, a Parkinson és az Alzheimer kór kialakulásának esélye is csekély lesz náluk.

Íme egy hétre szóló étkezési terv

Hétfő

Reggeli: egy adag görög joghurt, erdei gyümölcsökkel és egy teáskanál mézzel.
Tízórai: egy marék mandula.
Ebéd: friss zöldségekből készült tonhal saláta.
Uzsonna: egy bögre olívabogyó.
Vacsora: csirkemell, grillezett cukkini és paradicsomsaláta.

Kedd

Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér megpirítva, egy főtt tojás, egy gyümölcs.
Tízórai: egy marék pisztácia.
Ebéd: egy adag lencsesaláta friss kaliforniai paprikával, aszalt paradicsom és kapribogyó.
Uzsonna: humusz.
Vacsora: egy adag párolt lazac fűszeres quinoa körettel.

Szerda

Reggeli: egy bögre tehéntúró dióval és gyümölcsökkel.
Tízórai: egy marék pörkölt csicseriborsó.
Ebéd: zöldségleves gazdagon, teljes kiőrlésű bagettel.
Uzsonna: olívabogyók sajtkockákkal, koktélparadicsommal, uborkával.
Vacsora: olívaolajban párolt hal cukkinival és édesburgonyával.

Csütörtök

Reggeli: gyümölcssaláta.
Tízórai: egy marék aszalt gyümölcs.
Ebéd: Tabbouleh-saláta egy szelet pirított teljes kiőrlésű kenyérrel.
Uzsonna: caprese (koktélparadicsom-mozzarrella-bazsalikom) saslikra szúrva, meggrillezve.
Vacsora: csirkemell egy nagy fej salátával.

Péntek

Reggeli: olívaolajon sült bazsalikomos omlett friss paradicsommal.
Tízórai: egy marék füge.
Ebéd: csirkesaláta fehér babbal, paradicsommal, uborkával, zöld salátalevéllel, olívabogyóval.
Uzsonna: egy barack és egy kanna joghurt.
Vacsora: saslikpálcikára szúrt garnélarákok és kelbimbók, grillen megkészítve.

Szombat

Reggeli: tojásrántotta zöldségekkel, feta sajttal és teljes kiőrlésű kenyérrel.
Tízórai: egy csésze görög joghurt.
Ebéd: quinoasaláta csirkehússal, fetával és zöldségekkel.
Uzsonna: humusz zöldségekkel.
Vacsora: tenger gyümölcsei brokkolival.

Vasárnap

Reggeli: frittata zöldségekkel.
Tízórai: egy marék erdei gyümölcs.
Ebéd: füstölt lazac zöldséggel, kapribogyóval.
Uzsonna: egy avokádó.
Vacsora: egy adag teljes kiőrlésű tészta paradicsomszósszal, kagylókkal.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!