KezdőlapÉletmódEgy gyönyörű üzenetet fogalmazott meg Stephen Hawking azoknak, akik depresszióval küzdenek!

Egy gyönyörű üzenetet fogalmazott meg Stephen Hawking azoknak, akik depresszióval küzdenek!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az elméleti fizikában elért kiemelkedő eredményeiről ismert Stephen Hawking korunk egyik legnagyobb gondolkodója volt. 1942. január 8-án született Oxfordban. Gyerekként matematikus szeretett volna lenni, de az egyetemen inkább a természettudományok vonzották. Cambridge-ben töltött első években, 21 éves korában Hawkingnál az ALS tünetei jelentkeztek (amiotróf laterális szklerózis), az orvosok két és fél évet jósoltak neki.

Hawking egész életében tanított, kutatott és életreszóló üzeneteket hagyott a világnak. Egyszer azt mondta, hogy elvárásai a nullára redukálodtak, amikor ALS-t diagnosztizáltak nála. Azóta, 2018 elején bekövetkező haláláig életének minden percét ajándékként fogta fel.

Stephen Hawking üzenete mindazoknak, akik depresszióval küzdenek!

Soha nem engedte, hogy bármi is akadályt állítson az életében, a diagnózis után tanulmányait tovább folytatta, sőt 12 diplomát szerzett meg. Életét annak szentelte, hogy válaszokat találjon az Univerzum működésével kapcsolatban, az ősrobbanásról, a teremtésről és különböző tudományos elméletekről. Nem tudott rendesen beszélni és mozogni, kerekesszékhez kötve azonban megtalálta mégis a reményt, és az inspirációt.

Ne felejts el felnézni a csillagokra, ne a lábadat nézd. Soha ne add fel a munkát, a munka értelmet és célt ad neked, az életed üres lesz ezek nélkül. Ha megtalálod az igaz szerelmet, dédelgesd, és soha ne dobd el.

“Ennek az előadásnak az volt az üzenete, hogy a fekete lyukak nem olyan feketék, mint amilyennek látszanak. Nincsenek örök börtönök. Ki lehet jönni egy fekete lyukból is, esetleg egy másik univerzumban is. Tehát, ha úgy érzed, mintha egy fekete lyukban lennél, ne add fel, van kiút” – mondta a londoni Királyi Intézetben megtartott előadása után, hangsúlyozva, hogy sem a depressziót, sem a fekete lyukat nem lehet elkerülni.

„Az áldozatnak jogában áll, hogy bármikor befejezhesse az életét, ha akarja. De szerintem ez nagy hiba lenne. Bármennyire is rossznak tűnik az élet, mindig tehetünk valamit a siker érdekében. Ha van élet, akkor van remény.” – mondta.

A fogyatékosságról szóló üzenete

“Ha fogyatékkal élsz, valószínűleg nem a te hibád, de nem jó a világot hibáztatni, vagy elvárni, hogy a világ sajnáljon téged. Pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz, és a lehető legtöbbet kell kihozni a helyzetből; ha valakinek fizikai fogyatékossága van, nem engedheti meg magának, hogy szellemi fogyatékkal éljen. Véleményem szerint olyan tevékenységekre kell összpontosítani, amelyek során a fizikai fogyatékosság nem jelent súlyos fogyatékosságot. Attól tartok, hogy a fogyatékkal élők olimpiája nem vonz engem, de ezt könnyű mondani, mert amúgy sem szerettem soha az atlétikát. Másrészt a tudomány nagyon jó terület a testi fogyatékkal élők számára, mert az elmében kiteljesedhetnek…” – fogalmazott.

“Fogyatékosságaim soha nem jelentettek hátrányt a szakterületemen, az elméleti fizikában. Valójában még talán segítettek is, hiszen például nem kellett az előadások adminisztratív részét intézzem. Sikeresnek mondhatom magam, és ez annak a hatalmas segítségnek köszönhető, amelyet feleségemtől, gyermekeimtől, kollégáimtól és hallgatóimtól kaptam. Úgy gondolom, hogy az emberek általában készek segíteni, de arra kell ösztönözni őket, hogy érezzék, hogy a segítségedre irányuló erőfeszítéseik nem hiábavalók.” – fűzte hozzá.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet