KezdőlapÉletmódEgészségÉjjel jobban hizlal az evés, mint nappal

Éjjel jobban hizlal az evés, mint nappal

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Aki éjjel még egyszer a hűtőbe nyúl, drámai következményekkel kell, hogy számoljon – derítették ki amerikai kutatók. Ilyenkor ugyanis sokkal jobban gyarapodik a súlyunk.

Az amerikai Evanston (Illinos állam) északnyugati egyetemén az alvást és a napi ritmust kutató munkacsoport kísérletekkel vizsgálta, milyen hatással van az étkezés időpontja a testsúlyra. Hat héten át figyeltek meg két egércsoportot, amelyek azonos kalóriatartalmú táplálékot fogyasztottak, és hozzávetőlegesen ugyanannyit is mozogtak. A két csoport közti egyetlen különbség az étkezés időpontja volt – egyikük éjjel, másikuk nappal kapott enni.

Az eredmény szerint a táplálkozás időpontja jelentősen befolyásolta az egerek testtömegét. Azok az állatok, amelyek csak nappal jutottak táplálékhoz, jóval többet nyomtak, mint éjszaka falatozó fajtársaik – tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása. Mivel az egerek éjjeli életmódot folytatnak, számukra az éjjeli táplálkozás a normális – a nappali a nyugalmi időszakban történt.

Még nem teljesen tisztázott a szokatlan étkezési időpontok okozta súlygyarapodás háttere, de a kutatók feltételezik, hogy a testhőmérséklet, a jóllakottságért felelős hormonok és az alvási viselkedés játszanak fontos szerepet benne.
Hasonló jelenség figyelhető meg az embernél is. Annak, aki nem reggelizik, hanem helyette éjjel eszik többet, átlagosan magasabb a testtömegindexe. Ezért úgy vélik a kutatók, hogy eredményeik alkalmazhatók az emberre is – írják az Obesity című szaklapban. Összefüggés kell, hogy legyen a belső óra, a táplálkozás ideje és a zsír beépítése között.

A rossz időben történő evés azonban nem egyedüli oka a súlygyarapodásnak. A túlsúlyosakból gyakran hiányzik a jóllakottság természetes érzése, ami egy az ember vadászó-gyűjtögető időszakából eredő génre vezethető vissza. Akkoriban az energiát raktározó hájréteg segített a túlélésben. A mai karcsú egyének már nem rendelkeznek ezzel a génnel.

szatmar.ro

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet