Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk egy kicsit túlenni magunkat, ilyenkor a legelvetemültebb diétázók sem tudnak ellentmondani a finom falatoknak. Ha ellensúlyozni szeretnéd egy kicsit a mértéktelen zabálást, fogyassz ananászt!

A rendszeres napi testmozgás elengedhetetlen, fontos, hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk az egészségünkre és az alakunkra. Mivel a téli időszakban kevesebbet mozgunk, és sokkal kalóriadúsabb ételeket fogyasztunk, érdemes beiktatni olyan ételeket, amelyek emésztésserkentő hatással rendelkeznek.

A friss ananász segítségünkre lehet abban, hogy könnyebben felvegyük a harcot az ünnepi menüsorral. Az ananász serkenti az emésztőenzimeket, ezáltal megkönnyíti az emésztést. Ha úgy érezzük, hogy túl sokat ettünk, az étkezés után együnk meg egy-két darab friss ananászt, ha lehet, akkor mellőzzük a kompótot.

Az ananászban megtalálható növényi enzim, a bromelén (proteolitikus enzim) elősegíti a fehérje emésztését, és a sok húsos étel fogyasztása után serkenti az emésztőrendszert. Ha túlságosan sok zsíros ételt fogyasztottunk, az ananász, de alapjába véve a nyers zöldségek nagyrésze is segítségünkre lesz abban, hogy könnyebben beinduljon az emésztés.

“Nemcsak az ananász, általában a nyers zöldségek és gyümölcsök elősegítik az emésztést. A kiadós étkezés után kell egy kis szünetet tartani, a nap további részében ajánlott csak egy könnyű zöldségsalátát fogyasztani. Egészséges felnőttek esetén érdemes egy kicsit csökkenteni az állati eredetű fehérjebevitelt, néha bele lehet iktatni egy könnyebb zöldség-vagy gyümölcsnapot.” – mondja Dr. Cristina Bălănescu, táplálkozási szakember.

Tehát, ha túl sok zsíros húst ettünk, másnap válasszunk inkább egy olyan menüt, amelyben a zöldségek vannak többségben. Ilyenkor a magas fehérjetartalmú zöldségek sem ajánlottak, mint például a szója, bab vagy borsó. És a harmadik szabály: ha túl sokat ettünk mindenképp menjünk sétálni, ne üljünk a tévé előtt, vagy ne feküdjünk be az ágyba.

A testmozgás serkenti az anyagcserét, így könnyebben meg tudjuk emészteni a nehezebb ételeket is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!